Сами сте си виновни за Прехода

Очертахме доста препоръки, много от тях бяха въведени много късно, а други- изобщо не бяха въведени. Да ви дам един пример-препоръчах валутен борд през 1990 г. Доведохме през 1991 г. тук група експерти, сред които главният икономически съветник на г-н Роналд Рейгън, главният икономически съветник на г-жа Тачър и тогава отново очертахме какви мерки трябва да бъдат въведени. Валутният борд бе приложен през 1997 г., след 7 загубени години след периода, в който ние го препоръчахме. Част от приватизацията също бе изгубена- така че бих нарекъл тази мярка частичен успех. Сега вече се въведе единната данъчна ставка върху доходите, която е много добра. И много други реформи в земеделието.

Това заявява в интервю за БГНЕС Ричард Ран, един от авторите на плана „Ран-Ът“ за българския преход към пазарна икономика.

Когато пристигнахме икономиката на България беше в колапс, тя не функционираше. Така че ние се опитвахме да разработим мерки, чрез които да я съживим. Да я приведем в движение, защото старите държавни компании не функционираха, държавата нямаше чужда валута. Така че ние натискахме да се осигури свободна търговия, да се намалят регулациите, да се създаде възможност за частен бизнес, както и да се освободи пазарът…

Според Ран българската икономика не се придвижи така, както бе при балтийските държави, Естония, например, но пък се справя добре в сравнение с други държави. И процентите на растеж в България са доста по-високи, отколкото другаде.

Доходът на глава от населението в България е почти три пъти по-висок отпреди 20 г. И условията са значително по-добри.

Всяка една обективна мярка, всеки един измерител, който можем да споменем е на много по-добро ниво, отколкото в миналите години. Българите са свободни да пътуват. Когато, примерно, за първи път дойдох в България хората се страхуваха да говорят свободно, журналисти изобщо не смееха да вземат интервю …

Като основни проблеми за българската икономика в момента Ричард Ран определя корупцията и бюрокрацията.

Има прекалено много корупция и това е един от проблемите, с който не успяхте да се справите. Когато имаш държавен монопол нямаш никаква свобода – държавата ви казваше какво да потребявате. Сега българите имат свободата да си купят всяко едно нещо, което друг човек по света иска да си купи и да правите бизнес… Прекалено много корупция и бюрокрация имате все още, но, все пак, имате свободата да предприемате бизнес стъпки.

По думите на Ран България може да стане изцяло енергийно независима, защото разполага с ресурсите.

Ние в нашата програма сме препоръчали да приватизирате правата на вторично обслужване, както е направено в САЩ. Но вие не го направихте.

Свободният пазар работи, ниското ниво на данъчното облагане, свободната търговия са успешно работещи, поддържането на държавните разходи е ниско, има стабилна валута, както и върховенство на закона, най-важно- да имаме компетентни съдии, а също и опазването на основните права. Ако всички тези неща продължавате да ги поддържате както в Чили, в Южна Корея, в Хонконг, този модел работи. В Естония – също. Държавната намеса, социализмът, това са неща, които не работят, които водят до провал.

В Украйна имаме капитализъм, който ние наричаме крони капитализъм или капитализмът на престъпниците. Украинската икономика се контролира все още от предприятия, които, може би, не се държат вече от държавата, но собствениците им са хора, които се ползват от специални привилегии, били са близо до държавата. Икономики, обаче, които имат реален свободен пазар като Швейцария, Естония, дори и Швеция – там, в тези икономики виждаме много добри резултати. Но там, където имаме тесни връзки между бизнесмените и правителството хората страдат, смята Ран.

Китай е интересен случай, той не е нещо средно. По-скоро там част от икономиката е свободна, можеш да създадеш собствено предприятие, можеш да се занимаваш със свободна търговия. Има и други части от икономиката, които са силно контролирани като финансовия сектор, банките- там все още всичко е една бъркотия, допълва Ричард Ран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *