Самолет се разби в Русия, 44 загинаха

На борда на пътническия Ту-134 на компанията „Русеър“ е имало 52 души – 43-ма пътници и деветчленен екипаж – от които са оцелели само 8, предадоха световните агенции, цитирани от БТА и БГНЕС.
Осем чуждестранни граждани, четирима от които с двойно гражданство, и международният футболен съдия Владимир Петай (38 г.) са сред жертвите. Швед, холандец и двама украинци са в списъка на загиналите, както и четиричленно семейство с руска и американска националност, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, предаде АФП.
Оцелелите са в много тежко състояние в болница в Петрозаводск. Сред тях има две деца – 9-годишният Антон Терьохин и сестра му Анастасия на 14 години. При катастрофата е оживяла и майка им Оксана Терьохина.
Самолетът на „Русеър“ е изпълнявал чартърен полет от Москва до Петрозаводск, административен център на Карелия. Той е излетял в 22.30 ч. от летище Домодедово.
Машината се е разбила при заход за принудително кацане на магистрала на около 2 км от летището в Петрозаводск. При удара в земята фюзелажът се разрушил и избухнал пожар, съобщиха разследващи. Според очевидци телата на загиналите били пръснати на голяма площ, включително и по изорания от падането на самолета път.
Започнало е разследване дали са пренебрегнати авиотранспортните правила. Намерена е черната кутия.Една от възможните причини за катастрофата е 5-секундно прекъсване на захранването към светлините, очертаващи пистата за излитане и кацане на летището, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на председателя на комисията за гражданска защита в Карелия Николай Федотов.
При заход за кацане в условията на гъста мъгла екипажът на самолета се отклонил на около 150-200 метра надясно от трасето. Диспечерът на летището наредил на екипажа да направи втори заход. В този момент самолетът закачил електропровод и за няколко секунди било прекъснато захранването на сигналните светлини на пистата.
Малко след това, самолетът закачил върховете на крайпътните дървета и паднал върху магистралата. При удара в земята смазал лек автомобил, който спасителните екипи намерили затиснат под фюзелажа.
Самолетът е пуснат в експлоатация преди 31 години, предаде Франс прес, като се позова на агенция „РИА новости“.
Семействата на жертвите ще получат по 1 милион рубли (35 488 долара – б. р.), а пострадалите – по половин милион рубли, съобщи лидерът на Република Карелия Андрей Нелидов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Сред възможните причини за трагедията той посочил „и техническия, и човешкия фактор“, отбелязва агенцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *