Само една фирма с интерес към недовършената сграда на НАП

Това e ИПК Родина“ АД, собственост на „Обединени български вестници“ АД.  Вчера изтече крайният срок за купуване на документацията за участие в търга.
Търгът ще се проведе на 25 юни от 11:00 часа в сградата на АПСК. Началната тръжна цена е 20 млн. лева (без вкл. ДДС), а стъпката на наддаване – 1 млн. лева (без вкл. ДДС). Депозитът за участие е в размер на 2 млн. лв. (без вкл. ДДС).
В срок от една година от сключването на договора купувачът трябва да въведе сградата в експлоатация или да я разруши и разчисти терена.
Tова е втори опит за продажба на имота. В края на управлението на Тройната коалиция беше решено, че Министерството на финансите и ИПК „Родина” ще създадат акционерно дружество с равни дялове в него. То трябваше да построи нова сграда за НАП на мястото на старата.
Впоследствие МС одобри решението, което беше оспорено от депутата от НДСВ Минчо Спасов и финансовия експерт Владимир Каролев. Според тях са допуснатите процедурни нарушения и нереалната оценка на имотите, които не са били преобразувани от публична държавна в частна държавна собственост.
До строеж на нова сграда обаче не се стигна. Правителството на ГЕРБ реши четирите имота в центъра на столицата, които се управляват от Националната агенция за приходите (НАП), да станат отново публична държавна собственост. Те бяха вкарани като апортна вноска в акционерното дружество, което държавата и ИПК „Родина“ планираха да създадат.
В началото на 2009 г. НАП прекрати търга за обновяване на съществуващата сграда, тъй като фирмите, участвали в него, поискаха твърде високи цени – най-ниската ценова оферта е била с 22 млн. евро повече от предвидения бюджет за ремонт на сградата. Тя е била на „Главболгарстрой“ (52 млн. евро).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *