Само пенсиите скачат от януари

Секретарки в съда вземат колкото депутати

Обещахме на МВФ да свием харчовете на чиновниците, казва Петър Димитров

В събота ръководствата на партиите от управляващата коалиция се събраха в резиденция „Лозенец“, за да обсъдят бюджета за 2006 г. Днес документът трябва да бъде приет от кабинета, за да влезе в законния срок за обсъждане от парламента. На срещата в резиденцията присъства и Петър Димитров от Коалиция за България, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, която е водеща в дебатите за основния финансов закон.

– Г-н Димитров, какво се договориха коалиционните партньори за бюджет 2006?

– Няма промяна на предвидения икономически ръст от 5,5% и ниво на инфлацията от 4,9 на сто. Бюджетът като цяло е балансиран, т. е. дефицит няма. Съотношението на бюджетните приходи и разходи от брутния вътрешен продукт (БВП) е 40/40 процента. Сметките на Министерството на отбраната бяха леко коригирани нагоре до 2,6% от БВП, каквито са изискванията на НАТО. Първоначално бяха предвидени по-малко пари, но няма как да не спазим ангажиментите за модернизиране на армията ни.

– Как ще растат заплати и пенсии догодина? Ще има ли увеличение на заплатите с 10% още от 1 януари?

– Само пенсиите ще нараснат веднага от 1 януари 2006 г. с 5%. Заплатите в бюджетната сфера ще се увеличат с 6%, но от 1 юли 2006 г.

– Ще има ли още едно увеличение до края на следващата година?

– Този въпрос продължава да е отворен за преговори. Все още обаче не може да се каже дали

доходите ще нараснат още един път

до края на 2006 г.

– Кои допълнителни предложения на министрите обсъдихте онзи ден в „Лозенец“ и кои удовлетворихте?

– Какъв министър е този, който не иска повече пари за ведомството си! Всеки настоява за повече, неудовлетворените искания са за около 3 млрд. лв. Имаше някои корекции, но те не бяха значителни, а по-скоро доуточнения. Като например бюджетът на МО беше изчислен малко под 2,6% от БВП и без никакви спорове числото беше коригирано, ставаше въпрос за около 25 млн. лв. повече. Отпуснати бяха и 15 млн. за министерството на Николай Василев.

– Значи той няма да бойкотира бюджета, както се беше заканил?

– Не съм забелязал Василев да се е държал агресивно и предния ден на заседанието на кабинета, когато залагахме разчетите. Нямаше и изказвания за бойкот, каквито след това бяха заявени пред медиите.

– За какво иска тези 15-20 млн. лв. министърът на администрацията?

– Първоначалните разчети бяха направени да покрият разходите на ведомството за заплати и консумативи. Сега ще може да се купи електронна система за министерството и разни други съвременни технологии.

– В какъв ред са обявените от правителството приоритети: европейска интеграция, икономически растеж и социални отговорности?

– Първо са социалните отговорности, за които ще отидат около 1 млрд. лева от ръста на БВП. Около 500 млн. са евроинтерграционните ангажименти и близо 300 млн. лв. са отделени

за компенсиране щетите от бедствията

през лятото. Директно за министерството на Емел Етем са предвидени 110 млн., останалите са за инфраструктурни работи към транспорта и регионалното развитие.

– Как ще бъде изхарчен този милиард за „социални отговорности“?

– В тези пари влизат преди всичко увеличенията на доходите, както и всичко онова, което г-жа Масларова говори от месеци насам.

– На съботното заседание беше ли обсъдена 4-годишната управленска програма?

– Програмата е на етапна готовност, все още е на експертно равнище. В събота беше направена първата крачка от нейното политическо съгласуване. Работните групи, които я правят, информираха най-общо за параметрите.

– Появи се информация, че парите за МВР също се увеличават. Това ще реши ли проблема с престъпността?

– До голяма степен борбата с престъпността е и въпрос на финансови възможности. Миналата седмица бях в Хелзинки и там научих, че цялата пътна мрежа на Финландия се наблюдава с камери. Освен това имат отряд за бързо реагиране, който се намесва веднага, щом види нещо нередно. Затова там по улиците фактически няма полиция, но щом стане инцидент, този отряд е на мястото точно след три минути. Затова нашият вътрешен министър мечтае поне в София да има такава система. За такова нещо обаче трябват много пари.

– Така погледнато, въпрос на сигурност е и пътната настилка. Понякога дупките са по-опасни от престъпниците?

– Да, но при нас трябва

да се избира между дупките и камерите

Двете едновременно не можем да си позволим. Даже само за едното ще сме силно затруднени. Но единият проблем не отменя другия.

– Ще остане ли непроменен акцизът върху горивата?

– Промяната на акцизите ще стане с промяната на закона, както е предвидено и което се обсъжда вече два месеца. Това ще стане в съответствие с предварителната стратегия, договорена с Евросъюза. За алкохола и цигарите ще се ускори внедряването на новите ставки. На практика вместо нарастването на акциза през следващите две години, това ще стане само за една – 2006 г., като първото увеличение ще влезе в сила още от 1 януари.

– Как ще става облагането на доходите на гражданите?

– Необлагаемият минимум е 180 лв. Като се вземат предвид социалните и осигурителните плащания, на практика необлагаеми са не 180, а 200 лева. Над тази сума остават три стъпки – 20 процента за доход до 250 лв., 22% от 250 до 600 лева и 24% за доходи над 600 лева. Няма увеличение, но и няма намаление на налога върху доходите.

– Очаквате ли и тази година магистратите да откажат да съдят, ако не им се даде колкото искат?

– Съдебната система би трябвало да разбира, че може да разчита само на увеличение в зависимост от ситуацията и което е съответно на ръста на икономиката. Ако удовлетворим техните искания за 50-60% повече пари, това означава с толкова да се свие финансирането за другите ведомства. Системата има незаети бройки, заради които се искат пари за заплати. Впоследствие бройките си остават незаети, а парите отиват за увеличение на заплатите на другите. Средната заплата в съдебната система сега е колкото депутатската!

– Какво не се разбрахте с МВФ, та се разделихте без споразумение?

– Фондът иска да охлажда българската икономика, като формира голям излишък (от порядъка на 3% от БВП), който да влиза във фискалния резерв заради състоянието на текущата сметка. В същото време нашите доводи са, че износът ни за една година е скочил с 20 процента, т. е. икономиката се развива повече от добре. Но този износ трябва да се подхранва. Всички сме съгласни, че е най-добре да се внасят само инвестиционни стоки. Това е невъзможно, защото България няма нефт, не произвеждаме автомобили или мобилни телефони.

– Къде можем да отстъпим на техните искания, за да имаме все пак споразумение?

– При бюрокрацията – във всички системи да се свият разходите за администрацията. Във фонда правят

пряка връзка между разходите и вноса

Те смятат, че голяма част от разходите за бюрокрация предизвикват внос. Според мен в тази посока натискът е основателен, въпреки че не можеш да развиваш европейски потенциал с неевропейски администрация и технологии.

– Вчера Милен Велчев призова поддръжниците си да гласуват за Бойко Борисов. Няма ли това да доведе до пукнатини в тристранната коалиция?

– Не съм сигурен, че това е призив на НДСВ, а не е на самия Велчев. Не знам ръководството на жълтата партия да се е събирало и да е взело такова решение. Просто мажоритарният кандидат на НДСВ призова да се гласува за независим кандидат. Предполагам, че става въпрос за негово лично предпочитание. Но дори да е политическо решение, не мисля, че ще доведе до пукнатини в коалицията. Освен това споразумението за сътрудничество е в законодателната и изпълнителната власт, не е договаряна пълна идентичност между политиката на трите партии.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *