Само половината стоки в търговските вериги са български

Големите търговски вериги сами настояват да предлагат повече български стоки на щандовете си, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в Хасково.

 

„По инициатива на крупните търговци започнаха преговори с МЗХ да се увеличат артикулите от предлагани полодове, зеленчуци и харни, които да са произведени в България. Възможно е да се стигне до споразумение, според което над 50 на сто от хранителните асортименти в търговските вериги да са българско производство”, прогнозира зам.-мнистър Димитров.

Той подчерта, че разговорите с веригите продължават, но се очертава много добра тенденция. Тя била следствие от общото повишаване на качеството на българските храни.

„Няма да допуснем пазарни ниши за традиционни български суровини и продукти да бъдат заети от вносни“, заяви зам.-министър Цветан Димитров.

Той изтъкна и изключителния дял на Хасковска област в областта на земеделието. За последните 3 години земеделските площи заети с трайни насаждения в Хасковска област са се увеличили със 130 хиляди декара. В областта на животновъдството също има устойчив ръст, като само за 2 години броят на отглежданите говеда се е увеличил с 30 на сто, информира monitor.bg.

Над 1,5 милиона лева са инвестирани в ново лабораторно оборудване в БАБХ с цел откриване на имитиращи продукти в млекопреработвателната и месопреработвателната индустрия, допълни той.

Цветан Димитров посети Хасково, където откри инициативата „Подкрепям българското”. На изложението в центъра на Хасково е представена продукцията на 34 фирми от региона.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *