Само 20% от студентите ходят редовно на лекции

Само 20% от студентите у нас ходят редовно на лекции, което означава, че висшето образование не осигурява нужното качество на обучение. Тревожните данни изнесе просветният министър Красимир Вълчев на форум в УНСС.Само 20% от студентите ходят редовно на лекции.

Резултат с изображение за студенти лекции

„Направихме проверка в 4 университета и установихме 15-20% посещаемост, и то в редовна форма на обучение. Това означава, че имаме прикрита задочна форма, както и че висшето образование не може да осигури нужното натрупване на знания и умения у младите хора“, заяви просветният министър, призовавайки студентите да не учат само от сесия на сесия, а ежедневно, а преподавателите – да бъдат по-взискателни не само на изпити. В началото на месеца в. „Сега“ публикува материал за нарушения в отчитането на студенти в няколко университета, където преминали в задочна форма на обучение продължават да се водят редовни студенти заради по-големите субсидии за тях, информира в.Сега.

Вълчев сподели за свой разговор с преподавател от Пловдивския университет, който му се оплакал, че се готви старателно за лекции и дава всичко от себе си, заставайки пред студентите си, но въпреки това не успява да провокира интереса им. Само 20% от студентите ходят редовно на лекции.

Негов колега от Западна Европа пък полагал доста по-малко усилия – показвал слайдове със задачи, възлагал прочитането по 5 книги за седмица, но студентите изпълнявали, защото били провокирани да учат. „Най-важната задача пред преподавателите вече е да успеят да провокират интереса на учениците си и да ги вдъхновят. Това обаче става с нови методи на преподаване“, коментира министър Вълчев.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *