Само 30% от българите пътуват с цел туризъм

Около 30 процента от българите, или почти всеки трети наш сънародник, е направил поне веднъж туристическо пътуване с лична цел, показват данни на Евростат за 2016 г.Само 30% от българите пътуват с цел туризъм.

Резултат с изображение за туристи

В огромната си част тези пътувания са били в страната. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям от нашия – 62 на сто.

Средният разход на пътуващ българин с цел туризъм зад граница е бил 156 евро, при двойно по-висок среден разход за жител на друга страна от Евросъюза. По данни на родната статистика, съотношението се запазва и през 2017 г. – около 85 на сто от всички пътувания са в страната, информира econ.bg.

Най-активни в туристическите пътувания за лични цели са били жителите на Финландия, Холандия и Люксембург.

Почти половината от европейците, които не са предприели някакво пътуване с цел туризъм, посочват като основен мотив финансови причини./ БНР

Едва 2% от пътуващите българи избират екскурзии зад граница. Това показват данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г.

По-конкретно около 30% от българите, или почти всеки трети, е пътувал с лична цел у нас или в чужбина. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-висок от нашия – 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година. Според данните на европейската статистика над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30%), като само 2% от пътуващите българи са избрали туризъм зад граница, а други 2% са предприели комбинирано пътуване.

Данните на европейската статистика почти съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. – най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната (около 85% от всички пътувания), припомня БТА.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *