Само 4 на сто от нашенци пазаруват онлайн

Eдва 4% от българите са пазарували онлайн през 2008 г., докато за целия Европейски съюз (ЕС) този показател е 32 на сто. Над 50% от предприемачите в ЕС предлагат услуги през интернет. България отново е сред страните в края на класацията с една четвърт от търговците, представени и онлайн. Това става ясно от подробния доклад на Европейската комисия за развитието на е-търговията, публикуван в началото на месеца. Данните от него бяха представени по време на конференцията „Съвременният потребител в дигиталното общество“ в края на седмицата.

Тези резултати и относителното изоставане на България в сферата на е-търговията се дължи на по-слабото разпространение на интернет сред населението, по-късното развитие на подобни услуги, както и на самите потребителски нагласи. Въпреки това експертите в областта се съгласиха, че страната ни се развива с добри темпове.

Противно на очакванията обаче интернет не успява да разруши всички географски граници. Най-големият общ проблем за Европейския съюз в сферата на дигиталните услуги е именно свитият обхват на онлайн магазините. Едва 21% от търговските сайтове предлагат доставка до останалите страни от ЕС. Точно обратното – 75% от продажбите са в рамките на съответната страна, 8% са с една или две други държави, най-често съседни, и 7% са с над 6 страни. Според Дейвид Меър, директор на отдел DG SANCO (Генерална дирекция по здравеопазване и потребителски въпроси към Европейската комисия) причините са най-вече езикови, технически и логистични, но също и в осъществяване на плащанията. Тод Коен от eBay пък обясни отсъствието на преводни версии на големия онлайн аукцион с големите финансови разходи за осъществяването на такъв проект.

Потребителите избягват да пазаруват онлайн от продавач, който не е в страната им, поради опасения в надеждността на услугата и формалната защита, която могат да получат при възникнали проблеми.

Удовлетвореността от пазаруването в интернет също не е достатъчно висока – в ЕС едва 19 на сто от хората са доволни от покупката, а в България до 15%. Еврокомисарят Меглена Кунева обяви някои от законодателните мерки, които да постигнат единен онлайн пазар. Срокът на доставка в 27-те държави ще стане един и същ – 30 работни дни, потребителят ще има право да върне направената покупка в рамките на 14 дни.

Като положителна тенденция беше отчетен увеличаващият се кръг хора, използващи интернет за търсене на информация, преди да направят покупка. Трима от пет европейци с достъп до интернет са намерили онлайн продуктови ревюта, коментари и цени. Според Дейвид Мейр добро онлайн ревю за хотел например може да увеличи фактическите резервации с 50%. Най-често пък са били купувани туристически продукти – транспортни билети, екскурзии и нощувки в хотел. На популярност сред потребителите се радват и онлайн магазините за дрехи и обувки, както и за книги, музика и видеосъдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *