Само 5% от българите ползват онлайн банкиране

Едва 5% от българите са ползвали интернет банкиране през 2017 г., сочат нови данни на европейската статистическа агенция Евростат.

С това България се нарежда на последно място в класацията, която оценява какъв дял от страните в Европа използват онлайн банкиране. Дори по-тревожна тенденция обаче е, че реално за последните 10 години процентът остава почти без промяна.

През 2007 г. едва 2% от българите са използвали банкиране онлайн, за да плащат сметки или пък да управляват сметките си. Ръстът наистина е двоен, но при толкова нисък дял това остава незабележимо.

За сравнение, в Гърция, която през 2007 г. е предпоследна в класацията (на последно място отново е била България) с едва 4%, през 2017 г. процентът на потребителите, ползващи интернет банкиране, е скочил пет пъти до 25%.

В Хърватска, където преди десетилетие делът е бил едва 9%, днес той е скочил до една трета от гражданите, макар че през 2016 г. е бил дори 38%.

На общоевропейско ниво около половината (51%) европейци използват онлайн банкиране. Делът се увеличава постоянно и се е удвоил спрямо 2007 г., когато е бил 25%.

Интернет банкирането е особено популярно сред европейците на възраст между 25 и 34 години, където 68% ползват услугата.

Използването на онлайн банкирането обикновено се увеличава в съответствие с нивото на образование на потребителите. Макар че само 24% от по-ниско образованите използват интернет банкиране, 77% от завършилите висше образование ползват подобна услуга, информира investor.bg.

Сред страните членки на ЕС най-много онлайн банкиране се ползва в Дания (90% от лицата от 16 до 74 години) и Холандия (89%), следвани от другите скандинавски страни – Финландия (87%) и Швеция (86%).

От другата страна на класацията преди нас е Румъния с едва 7%. По-малко от 30% от хората на възраст между 16 и 74 години използват онлайн банкиране и в Гърция (25%) и Кипър (28%).

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *