Самсунг може да се раздели на две компании

Самсунг обмисля да се раздели на две отделни компании. Инвеститори настоявали компанията да се раздели на холдингово и оперативно дружество, за да увеличи пазарната си стойност.

Натискът за преструктуриране се увеличил след пълния резил с модела Galaxy Note 7. През октомври компанията беше принудена да спре производството на смартфоните от серията, след като не успя да разреши проблемите със самовзривяващите се батерии.

Но както се казва, едно зло никога не идва само. След злощастните смартфони дойде ред и  други изделия – бомби :  технологичната компания се наложи да сваля от пазара и „търмящи“ перални машини, чийто капак за горното пране по необясними причини изхвърчаха нагоре, имаше и ранени, които подадоха фирмата в съда за обезщетение. В компанията са получили данни за повече от 700 случая, при които пералните им с горно зареждане се разглобяват или самозапалват по време на центрофуга заради „прекомерната вибрация” на машината.  Връщането на вече закупените перални е пожелателно, но не е задължително, препоръчаха тогава от компанията.

После дойдаха и бедствията във вътрешнополичитечски план: Прокурори напъплиха офисите на технологичния гигант „Самсунг” в южнокорейската столица Сеул. Операцията бе част отразследването на политическия скандал с президентка Пак Гън-хе и нейната приятелка Чхуе Сун-сил, за която се предполага, че се е бъркала в държавни дела. При претърсването прокурорите се опитали да открият информация дали „Самсунг” е осигурила неправомерно финансова помощ на приятелката на Пак и на една от нейните дъщери. Подозренията са, че компанията е дала неправомерно 2,8 млн. евро на предприятие, собственост на двете дами.

От „Самсунг” заявиха, че ще се възползват от услугите на външни съветници, които да разгледат задълбочено оптималната корпоративна структура. Южнокорейският технологичен гигант съобщи, че има планове да увеличи дивидентите си и заяви, че възнамерява да продължи да изкупува обратно акции. За да подобрят управлението, от компанията ще номинират поне един нов независим член на борда и ще създадат отделен комитет по управлението.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *