„Самсунг“ продаде соларните си централи у нас

Самсунг Си енд Ти корпорейшън“ е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката „Портанеро инвест“ и люксембургското подразделение на геманската „КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг“.

Резултат с изображение за мсунг соларни централи

Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012 г. насам. Тя включва две соларни централи до Враца, три до с. Летница и една до с. Веселиново. Соларите са притежание на фирмите

„Веселиново Енерджи“, „Екоенерджи Солар“, „Екосолар“, „Мениджпроект“, „Солар парк“ и „Фиштрейд“. Тези соларни паркове съставляват 4,12% от всички инсталирани фотоволтаични мощности в страната и са завършили 2017 г. с общ оборот от 25,1 млн. лв.

„Микроникс груп“, крайният собственик на „Портанеро Инвест“, контролира два слънчеви парка и една инсталация за биогаз в близост до Видин. Соларните паркове са с мощност съответно от 2,36 и 2,88 мегавата, а инсталацията за биогаз -1,5. Соларните паркове заемат 0,53% от инсталираните фотоволтаични мощности в България.

Продажбата получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията през декември.

На 21 ноември в Комисията за защита на конкуренцията постъпи уведомление от Portanero Invest SE (дъщерно на чешката Micronix Group, която в България има централа за биогаз) и KGAL ESPF 4 Holding (инвестиционен фонд на германската KGAL), че заедно искат да придобият купят 7 соларни парка.

Обект на сделката са централите „Веселиново енерджи“, „Екоенерджи солар“, „Екосолар“, „Мениджпроект“, „Солар парк“, „Фиштрейд“ и „Агриплам“, които през 2012 г. бяха изградени от корейската Samsung, информира в.24.часа

Фотоволтаиците са разположени край Ямбол, Ловеч и Враца, като мощността им варира до 2 до 15 мегавата – общо 43 мегавата. Годишните им приходи са над 25 млн. лв., а печалбата през 2017 г. надхвърля 5.7 млн. лв. (виж таблицата). Едноименните дружества, които стопанисват пряко соларните паркове, имат задължения от близо 100 млн. лв. Това е остатъчната част от кредитите, с които навремето е било финансирано самото им изграждане.

Тъй като и двата купувача нямат бизнес в България (извън малката централа на чехите), се очаква антимонополния орган да разреши сделката без допълнителни усложнения. По закон това трябва да се случи в рамките на малко над месец, т.е. в началото на януари.

„Продажбата на активите привлече голям интерес както от страна на местни, така и от международни инвеститори“, коментира пред „Капитал“ Юлиан Гиков, управляващ директор на финансовия консултант на Samsung по сделката – „Райфайзен инвестмънт България“.

„Капитал“ изпрати въпроси до новите инвеститори, но до редакционното приключване на броя отговори не бяха получени. Назначената от Samsung управителка на соларните паркове Искра Чолакова също не бе открита за коментар.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *