Сам избираш как да влагат парите за пенсия

За да си гарантирате спокойни старини, може да се осигурявате допълнително за пенсия. От средата на 2010 г. ще можете да избирате сами каква доходност от инвестираните пари да имате.
От средата на следващата година всеки осигурен в допълнителен пенсионен фонд ще има свободата да избира как парите му да бъдат инвестирани. Това ще стане възможно с въвеждането на т.нар. мултифондове, които имат различен рисков профил и съответно носят различна доходност.
Очаква се промените в Кодекса за социално осигуряване, който регламентира дейността им, да бъдат внесени скоро в Министерския съвет, а до края на годината да бъдат приети и от Народното събрание.
Ако това стане, дружествата ще имат шест месеца след Нова година, за да се подготвят за въвеждането и управлението на подфондовете. През това време осигурените ще могат да се информират за целта и принципите им на работа и да изберат къде да вложат парите си.
Първоначално това ще могат да правят само осигурените в доброволните пенсионни фондове.
На по-късен етап след няколко години вероятно системата ще се приложи и за задължителното допълнително осигуряване на втора пенсия.
Едно от основните предимстава на мултифондовете е, че всеки ще е ангажиран за управлението на средставата си за трета пенсия и ще има алтернатива за риск и доходност в зависимост от възрастта и нагласите си, обясни Никола Абаджиев, шеф на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Ще има свободен избор не само на дружество, но и на инвестиционен портфейл.
Ще се увеличи и конкуренцията между дружествата. Освен това системата на мултифондовете дава добри резултати в чужбина и в почти всички европейски страни съществува, допълни Абаджиев.
Пенсионните дружества задължително ще трябва да имат балансиран подфонд, защото в такива автоматично ще отиват всички, които не са избрали сами.
По желание ще могат да създадат консервативен и рисков. Очаква се всички да предложат и трите вида подфондове.
Консервативният ще е с най-малък риск за инвестицията, тя ще е гарантирана, но доходността ще е ниска. Най-голяма печалба, но и най-голям риск от евентуални загуби ще носи агресивният.
Има правила, които осигурените е добре да спазват. В случай че са по-млади – между 20 и 40 г., могат да заложат на по-агресивните фондове, защото през годините, дори и да има лоши резултати, те ще могат да се компенсират. Освен това по-високата доходност, която те ще имат шанс да реализират, ще пази парите им от инфлацията и ще им гарантира висока пенсия.
Практиката в някои чужди страни показвала, че агресивните портфейли носели до 2-3 пъти по-висока доходност от консервативните.
По-възрастните хора пък трябва да заложат на консервативния фонд. Така ще си гарантират стабилност и няма да има риск да загубят парите си няколко години преди пенсиониране.
В някои страни има законов регламент, че парите на бъдещите пенсионери автоматично се прехвърлят в нискорисков подфонд пет години преди да спрат да работят. У нас това не е заложено в проекта, но дружествата ще са длъжни да съветват именно това клиентите си, обясни Абаджиев.
Осигурените ще могат да избират да си сложат парите в един, два или в три подфонда на едно дружество. Така, комбинирайки ги, си правят собствени инвестиционни портфейли.
Различни части от сумата се разпределят между подфондовете в зависимост от възрастта. Така например 50% могат да отидат в агресивния, а по 25 на сто в консервативния или балансирания. Или средствата да се разпределят поравно между трите фонда. Или пък да се заложи само на умерения и нискорисковия.
Тези, които не могат да преценят къде искат да прехвърлят средствата си, ще остават в балансираните фондове, които ще носят средна доходност при умерен риск.
Задължение на дружествата ще е да консултират клиентите си кой е подходящият подфонд за тях, какъв е рискът и т.н.
Всеки ще може по всяко време да прехвърля средствата си от един в друг подфонд. Два пъти в годината това ще е безплатно.
Заради ниската финансова култура на българина планираме национална информационна кампания, която да разяснява предимствата на доброволното осигуряване като цяло, както и какво представляват мултифондовете, обясни Абаджиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *