Санирането продължава за собствена сметка

Санирането според досегашните гръмки изцепки за стопроцентово държавно участие по всяка вероятност вече приключи. Който взел – взел! Вчера стана ясна вече другата философия на управляващите. Според нея ще се търси устойчиво, дългосрочно решение, при условия, които ще позволят поетапно да бъдат санирани и обновени голямата част от жилищните сгради в страната – така  коментира в Перник заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. По думите й няма смисъл да се заделя още един финансов ресурс, бил той 1 милиард лева, 1,5 млрд.лв. или 3 млрд. лв., който също да свърши. Необходимо е да измислим дългосрочна програма, категорична е Крумова.
Според нея самоучастие на живеещите в последващо саниране на многофамилни жилищни сгради е по-вероятният вариант за продължаването му. Възможно е да се определят различни нива на участие в зависимост от условията на жилищната сграда, каза още Крумова и допълни, че се обмислят различни пакети в зависимост от конкретните характеристики нужди на съответните сгради.
Смятам, че трябва да се включи конструктивно укрепване, защото много от сградите страдат не само от лоши енергийни характеристики, а имат и съществени конструктивно проблеми, заяви Крумова. По думите й мярката е необходима за удължаване полезния живот на жилищните сгради. Укрепването обаче не трябва да бъде на всяка цена и не за всяка сграда, определи заместник-министърът. Според нея по подобен начин може се говори и за подмяна на вътрешни инсталации, горивни такива и други елементи.
Санирането продължава с наличните срадства. Сградите, за които е осигурено целево финансиране, ще бъдат завършени, каза Крумова. За други, които са получили одобрение, но все още нямат договори за целево финансиране, се прави анализ на програмата, на резултатите.
Крумова посочи и че се разработва стратегия за финансиране на В и К сектора, която цели да го направи устойчив. Тя присъства на официалното откриване на обновения по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради 15-етажен блок номер 58 на ул. „Благой Гебрев“ в пернишкия квартал „Изток“.
Това е първата сграда в Перник, в която е извършена реконструкция на старата вертикална отоплителна инсталация чрез изграждане на нова комбинирана хоризонтална отоплителна система, автоматично балансирана и енергийно оптимизирана, с индивидуално измерване на месечния разход на топлина за всеки апартамент.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *