Санкциите на САЩ водят към глобална икономическа война, смята Бинали Йълдъръм

Санкциите на САЩ водят към глобална икономическа война, смята Бинали Йълдъръм, председател на турския парламент и бивш министър-председател, преди този пост да бъде закрит след въвеждането на президентската система на управление.


„Виждаме, че някои решения за санкции, предприети от САЩ, се превръщат сега в глобална икономическа война“, написа Йълдъръм в туит, цитиран от Анадолската агенция.
Според него „враждебното“ отношение на САЩ към Иран, Русия и Турция няма да послужи за нищо.
Коментарът на председателя на парламента бе публикуван в Туитър, след като САЩ обявиха, че удвояват вносните мита върху алуминия и стоманата от Турция.
Междувременно в речи на различни места в Турция днес президентът Реджеп Тайип Ердоган продължи да критикува подхода на Съединените щати към неговата родина.
„Щом САЩ ни обръщат гръб, избирайки вместо това един пастор, съжалявам, ние ще продължим своя път с решителни крачки“, заяви пред свои симпатизанти Ердоган в черноморския град Ризе. „Това отношение на Америка към неин стратегически партньор ни ядоса и разстрои“, добави Ердоган.
Турският лидер, който от вчера призовава турците също да продават доларите и еврото си, за да подкрепят националната валута, направи подобно изказване и по-рано днес в окръг Орду, Североизточна Турция.
Жалко е, че САЩ избират Андрю Брънсън (американски пастор, съден в Турция по обвинения в тероризъм, бел.ред.) пред стратегическия си съюзник от НАТО Анкара, посочи Ердоган.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява за освобождаването на пастора, който се оказа в центъра на една от най-сериозните кризи в отношенията между двете съюзнички от НАТО през последните години.
Брънсън, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора по обвинения, отнасящи се до тероризъм, но това само повиши напрежението.
САЩ отговориха на отказа на турските власти да освободят напълно пастора, като наложиха санкции на двама турски министри, което накара Анкара да отговори с реципрочни мерки.

Вчера говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че САЩ рискуват окончателно да изгубят Турция като съюзник, предаде ТАСС.
В авторски материал за в. „Дейли сабах“ говорителят на Реджеп Тайип Ердоган написа, че цялото турско общество е против политиката на САЩ, която не не се съобразява със законните потребности на Турция в областта на националната сигурност.
„Заплахите, санкциите и издевателствата по отношение на Турция няма да подействат, такива действия само ще засилят решимостта ни. Това ще изолира още повече САЩ не само от Турция, а от цялата международна арена“, смята Калън.
Той посочва, че доверието във Вашингтон като надежден партньор и съюзник е подкопано, след като администрацията на Доналд Тръмп вече е „влязла във война“ с Канада, Мексико, Куба, Китай, Русия, НАТО, Германия и други страни „предимно по вътрешни причини“.
По думите на Калън, Турция като членка на НАТО е направила „много повече от останалите“ за общата сигурност, а нейните съюзници са направили много малко или нищо, за да помогнат на Турция в борбата с терористичните групировки Кюрдска работническа партия /ПКК/ и Фетхуллахистката     терористична организация /ФЕТО/.
Вчера в „Ню Йорк таймс“ бе публикувана статия на самия Ердоган, който заяви, че едностранните действия на САЩ срещу Турция подриват американските интереси и принуждават Анкара да търси нови съюзници.
Отношенията между двете страни се изостриха след решението на Тръмп да увеличи митата за внос на алуминий и стомана от Турция, което предизвика рязко поевтиняване на турската лира. Друг повод за влошаване на отношенията е въпросът за човешките права и ареста на американския пастор Андрю Брънсън в Турция.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *