Санкции: това ли ще е „Дума на годината“?

Санкции отново са водещата тема  на днешните информационни агенции по света. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи днес нови мита върху китайски вносни стоки. Митата са 25-процентни и са върху вносни стоки за 16 милиарда долара, предадоха световните агенции.Новите налози се прибавят към вече въведените на 6 юли 25-процентни мита върху китайски стоки за 34 милиарда долара.
Тази ескалация на търговската война между двете страни може да бъде последвана от нова вълна през септември, когато може да бъдат наложени мита върху стоки за 200 милиарда долара. Новите мита бяха наложени днес няколко часа преди втория ден на дискусии между американски и и китайски представители, които се опитват да сложат край на търговската война между двата основни световни икономически гиганта.
Китай веднага реагира като обяви, че ще вземе необходими ответни мерки. Пекин има намерение да наложи мита върху същото количество американски стоки, взимайки на прицел емблематични продукти като мотоциклетите Харли Дейвидсън, бърбъна или портокаловия сок.
След влизането в сила на новите американски мита Пекин каза, че ще подаде оплакване в Световната търговска организация, съобщи китайското министерство на търговията. Пекин изрази твърдото си противопоставяне на новите мита, които възприема като нови митнически санкции, се допълва в изявление на министерството. И все пак реакцията не закъсня и Пекин наложи също днес 25-процентни мита върху внос на американски стоки на стойност 16 милиарда долара, предадоха световните агенции. Решението е в отговор на влезлите в сила 25-процентни американски мита върху китайски вносни стоки на стойност 16 милиарда долара.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков заяви, че новите санкции на САЩ срещу Русия за предполагаеми хакерски атаки и незаконна доставка на петрол за Северна Корея са безпочвени и че Москва ще предприеме ответни мерки, предаде Ройтерс. В изявление в сайта на министерството Рябков също така казва, че санкциите са въведени под фалшив предлог.
Вчера САЩ наложиха санкции на двама руснаци, руска фирма и словашка фирма за действия, които според Вашингтон са помогнали на друга руска компания да избегне санкции за злонамерена кибердейност. САЩ също обявиха санкции срещу две руски товарни фирми и шест кораба, които според тях са замесени в прехвърляне на петрол на севернокорейски кораби в открито море в нарушение на резолюции на ООН.

Списъкът може да бъде продължен значително: Турция, Северна Корея, Иран, Сирия, Ирак, Япония, Великобритания и т.н. Като мълнии над планетата се  стрелкат забрани и контразабрани, мита и контрамита, санкции и контрасанкции, а търговското небе над измъчената Земя вместо да се прочиства, бива все повече и повече затулвана от тежките облаци на недоверието и напрежението. Отново се заговори за студена война, която засипва със сняг и лед прокарани с много труд и мъка трасета на взаимен обмен и интерес.   И в същото време броят на бедните и гладуващите се увеличава…

Има едни такива анкети по света, което определят най-характерните събития или употребявани думи през изминала година. Не можем и да се съмняваме, че  думата“санкции“ ще бъде един много сериозен кандидат за първото място в една такава класация!

 

Стефан ПРОНЧЕВ 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *