Сапунката с Борисов и Доган

Тази евтина сапунка беше предложена на българската публика в края на миналата седмица. По класическия начин – първо на едни медии прожектираме първия епизод. После медиите започват да преписват една от друга, без много-много да се интересуват какво са им пробутали. И ако след това все още има зрители, които да не са разбрали дали Изабела е бременна, тогава идва ред и на втория епизод. Анонимни източници от МВР споделят, че били силно притеснени за сигурността на г-н Борисов. Повтаря се същият механизъм и публиката вече знае не само, че Изабела е бременна, но и от кого.
„Доган Великолепни поръчал Бойко Великолепни“
Подобно отношение към гражданите като към безмозъчна зрителска маса, за която случващото се в държавата е точно толкова интригуващо, колкото съдбата на героинята от сапунката, говори за две неща: първо, лицата на статуквото изобщо не са разбрали какво се случи през последния месец. И второ, отказват да разберат, че те са на шейната в тази игра. И колкото повече излишни движения правят, толкова повече ускоряват шейната надолу.
Премиерата на сериала „Калашник в Бояна“ съвпадна с края на първия сезон на историческата сага „Доган Великолепни поръчал Бойко Великолепни“. Разумът предполагаше три възможни изхода от тази случка: или Ахмед Доган е разследван за поръчителство на покушение срещу Бойко Борисов, или Бойко Борисов е подведен под отговорност за изнасяне на класифицирана информация, или пък е осъден да плати сериозна сума на Доган за думите си, ако са измислица. Но добрите сценаристи затова са добри, защото умеят да предложат на публиката най-невероятната развръзка. Дори когато вариантите изглеждат ясни.

Из сапунката, която гледаме: „Планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов…“
„Този лист хартия представлява просто един лист хартия“, каза пред публиката главният прокурор Сотир Цацаров. Така хем Борисов е сит, хем Доган е цял. Практиката сочи, че колкото по-далеч от реалността е едно твърдение, толкова по-лесно хората могат да повярват в него. Нищо, че Цацаров повтори два пъти израза „ниска степен на достоверност”, и то цели три седмици след „новината“. Прокурорът дори не успя да се стърпи и се смя на глас, докато четеше собственото си обяснение по случая: „Планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов… Сигналът е един лист хартия, изписан на принтер. На този лист хартия отгоре фигурират думите „Строго секретно“.”
Докато Борисов беше министър-председател, макар и в оставка, нямаше нужда от чак толкова драматични сюжети, за да попадне в медиите. Един халат и едно повишено кръвно налягане бяха достатъчни. Сега обаче прожекторите са насочени към новите и конкуренцията за вниманието на медиите става жестока, методите също. Скоро можем да очакваме и СМС-кампания за спасяването на доскорошния спасител.
Бомбата в нашата стая
Всичко това освен за забавление, служи и за равносметка. Хората, управлявали до онзи ден България, абсолютно нищо не са научили и не правят и най-малък опит да си извадят поуки от сполетялото ги. Доволната усмивка по лицето на Сергей Станишев показва, че това важи в пълна степен и за социалистите. Щедри обещания за държавна благодат и никакъв опит за критично отношение към собственото им управление допреди четири години. И от едната, и от другата страна не лъха здрав разум.
Резултатът от масовизиращата се неадекватност е лесно предвидим: Бойко Борисов ще мобилизира някаква група твърди привърженици, които продължават да гледат на него като на любимия и застрашен герой от сериала. Сергей Станишев пък ще мобилизира обичайното количество избиратели за БСП. Останалата част от публиката е отвратена и не иска изобщо да ги вижда. Част от хората се радикализират и са готови да последват този, който им предлага да взривим бомбата в стаята, пък после да му мислим. Социологическите изследвания вече показват, че Волен Сидеров трябва да почерпи.

 Иван Бедров, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *