Сапьори влязоха в района на взривовете

Едва след приключване на работата на сапьорите, в епицентъра на взрива ще влязат разследващите, тъй като районът е изключително опасен, заяви окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. Той беше категоричен, че човешки останки не са открити и търсенето на тримата работници, изчезнали по време на взрива, не е прекратено. Още вчера, непосредствено след огледа в района, окръжният прокурор каза, че е възможно да има жертви.
С близките на изчезналите са проведени лични разговори и не е скрита абсолютно никаква информация, заяви директорът на Ямболската полиция главен инспектор Генчо Иванов.
Състоянието на пострадалите, настанени в Ямболската болница, е стабилно и няма усложнения, увериха от лечебното заведение. Най-тежко пострадалият – Мирослав Маринов, все още е в реанимацията на Сливенската болница. Според директора на здравното заведение, състоянието на пациента е стабилно. От взривната вълна метална кутия е ударила Маринов в гърба. Мъжът беше приет за лечение с четири счупени ребра и лъчева кост и с хемоторакс.
Повече от денонощие не са регистрирани нови взривове в складовете за боеприпаси край село Лозенец. Пътят София – Бургас покрай „Петолъчката“ продължава да е затворен за движение на автомобили, използват се обходни маршрути. В сила е и спазването на трикилометрова зона за сигурност около мястото на инцидента.
Държавата има готовност да подпомогне семействата на тримата работници, които все още са в неизвестност, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Първо ще искаме да видим тези, които са причинили тези вреди. Аз мисля, че те са длъжни да поемат голяма част от тези разходи, говоря за щетите по къщите на хората. Знаете, че винаги сме се намесвали, както и в село Бисер, така и тук ще намерим най-добрия механизъм да подпомогнем хората.
По пътя между „Петолъчката“ и Лозенец, както и в самото село, ще бъдат поставени табели с нарисувани парчета снаряди и изписан телефон 112. Полицията призова хората, които намерят осколки, да не ги докосват, а да се обадят на 112.
Собственикът на фирмата обеща да обезщети хората, но има сложни процедури, каза в „Преди всички“ по „Хоризонт“ Митко Андонов, кмет на Стралджа.  Установено е, че са пострадали 164 жилищни сгради и 5 обществени. Основните поражения са счупени стъкла и падане на части от тавани. Няма разрушени конструкции и покриви, посочи Андонов.
Заместник-министърът на отбраната генерал Валентин Радев увери в ефира на „Хоризонт“, че случаят със служителката, облагодетелствана от фирма „Берета Трейдинг“, ще бъде разследван.
В Народното събрание Иван Костов поиска изслушване на вицепремиера Цветан Цветанов за взривовете. Той подчерта, че отговорността по дейностите с взривните вещества и боеприпасите се носи от полицейските органи, включително и за утилизацията. Според Костов в случая е отговорна Главна дирекция „Охранителна полиция“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *