Саудитската Барби поиска политическо убежище във Великобритания

Принцеса Сара ибн Талал ибн Абдул Азиз твърди, че високопоставени саудитски офицери са подели срещу нея злонамерена кампания за преследване и искали да я отвлекат от Лондон, където живее от няколко години, и да я върнат обратно в Рияд.
Принцеса Сара, известна още като саудитската Барби, е на 38 години и обитава луксозен апартамент в петзвезден хотел в британската столица заедно с четирите си деца и двете си кучета. Тя е пазена от частни охранители. Дядото на принцесата е крал Абдул Азиз, основателят на саудитското кралство. Баща й е 80-годишният принц Талал ибн Абдул Азиз Ал Сауд, известен в родината си като Червения принц, радикал и реформатор. Майка й е била третата съпруга на Червения принц, починала от рак през 2008 г. Саудитската Барби има 14 братя и сестри, между които принц Уалид ибн Талал, ръководител на националния Суверен фонд и един от най-богатите мъже в кралството.
Принцеса Сара е прекъснала връзките с родината си през 2007 г. след конфликт с баща си, причините за който тя пази в тайна. Дълги години тя води борба с един от братята си за състоянието на покойната си майка, възлизащо на 325 милиона британски лири, бижута, имоти в Саудитска Арабия, Швейцария,  Египет и Ливан.
Принцеса Сара твърди, че е набелязана за черна овца на кралския клан заради нейни предполагаеми връзки с Иран. Риад я набеждавал, че с Техеран заговорничела срещу Саудитска Арабия – нещо, което тя отрича. Британското правителство сега ще проверява твърденията на принцесата и ще решава дали да й предостави исканото убежище.
Две години след като заживява във Великобритания обаче срокът на саудитския паспорт на принцесата изтича и посолството на Рияд в Лондон отказва да го поднови. Британската виза на принцесата също е изтекла и сега тя е застрашена от депортиране, ако не получи исканото убежище. Тайнствен дарител обаче се грижи за благосъстоянието на прокудената от родината си дама.
В интернет се твърди, че принцеса Сара има връзки и с ливанската шиитска организация Хизбула и с представители на саудитската опозиция – нещо, което тя категорично отрича. Тя твърди, че не оспорва нито властта на саудитския крал Абдула, нито шериата в родината си. Но посочва че е заплаха за режима, защото по дух е реформатор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *