Саудитска Арабия и Катар плащат заплати на сирийските бунтовници

„Плащанията продължават вече няколко месеца, а споразумението беше сключено на 2 април от Саудитска Арабия и Катар с логистичната организация на Турция, където са базирани някои части от Свободната сирийска армия“, твърди източникът на Reuters. „Целта е да се окуражат колкото може повече повече фракции от сирийската армия да напуснат силите на президента Башар ал Асад и да организират Свободната сирийска армия, да я контролират и да предотвратят присъединяване на екстремистки групировки към нея“, допълва той.
Резултатът от въоръжаването
Според британския вестник Guardian подходът е бил обсъден между Рияд и високопоставени представители на властите в САЩ и в арабските страни. Изданието смята, че инициативата набира скорост заради скорошното снабдяване с оръжия на бунтовниците, което започва да дава резултат в битките в Сирия. Освен това Турция е позволила изграждането на команден център в Истанбул, който да координира снабдяването с оръжия заедно с лидерите на бунтовниците на сирийска територия. Предполага се, че в центъра има 22 души, предимно сирийски граждани.Guardian коментира, че плащането на заплати на бунтовниците е знак за придобита увереност, както и че представлява сериозен стимул за силите, верни на Асад, да дезертират от армията на режима. Стойността на сирийската лира намаля рязко, откакто антиправителствените бунтове започнаха преди 16 месеца, което доведе до драматично намаляване на покупателната способност на населението.Плащането на бунтовниците се извършва или в щатски долари, или в евро, което означава, че заплатите им ще бъдат върнати на нивата преди революцията или дори увеличени.
Промяна на военния баланс
Американският сенатор Джо Либерман, който активно подкрепя сирийската опозиция, е обсъдил въпроса със заплатите в Свободната сирийска армия по време на посещението си в Ливан и Саудитска Арабия. Говорителят му Уитни Филипс заяви, че Либерман е призовал САЩ да предоставят стабилна и всеобхватна подкрепа на въоръжената сирийска опозиция в координация с партньорите в Близкия изток и Европа. Освен това той е подчертал, че САЩ трябва да работят заедно с партньорите си за осигуряването на оръжия, обучение, тактическо разузнаване и сигурна комуникация, за да се промени военният баланс в Сирия. „Сенатор Либерман подкрепя и идеята да се гарантира редовно и достатъчно заплащане на въоръжените опозиционни бунтовници, въпреки че той не смята, че е необходимо САЩ да осигуряват това финансиране“, допълни говорителят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *