Саудитска Арабия може да свърши петрола за износ до 2030 г.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света, съставлявайки около 13% от световните доставки. Кралството обаче може да се наложи да ползва все по-голям дял от добития петрол за производство на електроенергия, за да покрива нарастващите енергийни нужди, според Citi.
Капацитетът за износ на Саудитска Арабия може значително да намалее и ако нищо не се промени страната може да не разполага с петрол за износ до 2030 г.”, според анализатора на Citi Хайди Реман.
Саудитска Арабия потребява 25% от добива си на петрол и използва суровината за около 50% от електричество, което произвежда. Пиковото потребление на електроенергия нараства с около 8% годишно и страната има за цел да удвои производството си на електроенергия до 2032 г. посредством ядрени централи и соларни инсталации.
Реман обаче е скептично настроена по отношение приложението на атомните централи в Саудитска Арабия предвид проблемите около недостатъчните инвестиции и съображенията за сигурност.
Ако потреблението на електроенергия нараства както е прогнозирани и страната не внесе промени в начина на производство на електричество, смятаме, че до 2030 г. Саудитска Арабия ще бъде нетен вносител на петрол, пише Реман.
Според нея евентуално значително намаляване на износа на петрол от страна на Саудитска Арабия ще се отрази на цените на суровината.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *