САЩ бележат най-бързото икономическо възстановяване

Икономиката на Съединените щати отбеляза най-малкото свиване и най-бързото възстановяване от коронавирусната пандемия в сравнение с останалите големи западни държави, заяви президентът Доналд Тръмп в Розовата градина на Белия дом.

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тръмп посочи, че САЩ са създали над 11 милиона работни места от месец май насам и подчерта, че потребителските разходи сега са 10 пъти по-високи, отколкото преди пандемията от Covid-19, информира bnr.bg.

Освен това американският президент похвали данните за продажби на жилища, които вече се повишиха до техните максимуми от 2006 г., както и рекордно високите бизнес нагласи на строителите на жилища.

Коментирайки икономическия растеж и изборите, Тръмп заяви, че ако демократите поемат управлението на Белия дом, те ще въведат данъчно увеличение за 4 трилиона долара и ще „унищожат“ икономиката.

Икономиката на САЩ е нараснала с 2,6% - Финансови новини

Според него силният растеж на икономиката на САЩ през 2021 г. ще позволи на страната да се справи с големия федерален дълг.

Тръмп отбеляза, че САЩ тъкмо са се готвили да започнат да обмислят бавно погасяване на федералния дълг и на лихвите в размер на 27 трилиона долара, когато е стартирала пандемията Covid-19 и това е наложило отлагане на плановете. Той определи ситуацията с дълга като „много тревожна“, но добави, че федералното правителство няма друг избор, освен да действа фискално и да влага пари в икономиката по време на кризата.

САЩ са най-конкурентната икономика в света за първи път от десетилетие, сочи доклад - Бизнес - DarikNews.bg

Президентът продължи да твърди, че икономическият растеж през 2021 г. ще бъде такъв, какъвто САЩ никога не са виждали досега.

Той също така заяви, че ще направи всичко, за да намали данъците. „Продължаваме да имаме ниски данъци. Демократите искат да увеличат четворно данъците заради тази тяхна глупост „Нова зелена сделка“. Ние ще намалим данъците допълнително. Също така ще намалим данъците върху бизнеса и особено данъците за хората със средни доходи“, обеща той.

Тръмп добави, че „винаги мисли за намаляване на данъците върху заплатите и скоро ще въведем данъчно намаление от 10% за средната класа“.

Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си

Той продължи да атакува демократите, като каза, че „те никога няма да бъдат доволни, без значение какво получават, колко получават“ и добави, че те „искат само спасителни средства и тук говорим за трилиони долари“.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *