САЩ: Ваксинираните с две дози на Pfizer нямат нужда от трета доза

След среща с американската фармацевтична компания Pfizer, която произвежда една от ваксините срещу COVID-19, американските здравни власти повториха, че американците, които са напълно ваксинирани, т. е. са получили две дози, нямат нужда от трета доза, съобщава „Ройтерс“, цитирайки говорител на Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

 

Снимка: iStock

Миналата седмица Pfizer обяви, че смята да поиска от регулаторните органи на САЩ да позволят поставяне на бустерна доза от ваксината на компанията срещу COVID-19 заради наличие на доказателства за увеличаване на риска от заразяване шест месеца след поставянето на ваксината и разпространението на силно заразния „Делта“ вариант на коронавируса, информира infostock.bg.

Pfizer South San Francisco, CA, USA - Feb 8, 2020: American multinational pharmaceutical corporation Pfizer's South San Francisco office. Pfizer vaccine stock pictures, royalty-free photos & images

Говорителят на министерството отбеляза, че властите заедно с Pfizer следят развитието на ситуацията и ще продължат да обсъждат дали и кога би била необходима трета доза.

По-рано в интервюта за „Ройтерс“ някои водещи експерти по ваксини поставиха под въпрос обосновката на Pfizer за трета доза ваксина и настояха, че са необходими повече данни, за да се оправдае бустерна доза, особено след като много страни изпитват затруднения да прилагат първите две дози ваксини, необходими за защита на своите граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *