САЩ изнасят петрол за пръв път от 40 години насам

САЩ отново са износител на петрол. За пръв път от 40 години насам американска компания започна експорт на петрол, добит в страната.

Това се случва броени дни, след като на 19 декември президентът Барак Обама одобри промяната в търговския режим. Бахамският танкер „Тео Т“ вече замина от Корпус Кристи за италианско пристанище. Суровината е за холандската Vitol Group.

Досега в САЩ имаше забрана за износа на петрол. Тя е въведена още през `70-те години на миналия век, когато се разрази първата сериозна световна криза със суровината и цената на горивото скочи многократно. После, въпреки нормализацията на пазарите, САЩ не премахнаха ограниченията.

Едва през последните няколко години, след разработването на нови технологии за извличане на петрол от дълбочинни шисти, запасите на страната достигнаха рекордни нива и забраната се превърна в проблем.

През следващите дни се очаква да потеглят още няколко танкера от САЩ за Европа. Въпреки това новината за разрешаването на износа сама по себе си не е революционна. Търсенето на американския петрол се очаква да бъде слабо. Основната причина затова е огромният излишък от „черно злато“ на световните пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *