САЩ изненадаха пазарите с добри новини

Като за начало ревизията на ръста на икономиката на САЩ показа, че тя се е представила значително по-добре от предварително изчисленото през третото тримесечие на годината. Вместо 2% ръст, Брутният вътрешен продукт е пораснал с 2.7% през лятото.
Предварително оповестените 2% бяха дори в навечерието на президентските избори, обръщат внимание икономическите коментатори. Те обясняват ръста на икономиката с ръста на правителствените покупки, който е бил 9.5% през третото тримесечие.
Почти веднага след тази новина бе тиражирана и другата – новите молби за помощ при безработица са с 23 хил. по-малко до 393 хил. подадени през миналата седмица. Това е втора седмица на спад. Анализаторите обръщат внимание, че тези цифри са „замърсени“, тъй като ураганът Санди направи така, че много хора, живеещи в района на източния бряг нямаха възможност да попълнят молби за социална помощ заради бурята.
Dow Jones Industrial Average расте с 0.31% до 13 024 пункта.  S&P 500 Index се покачва с 0.48% до 1 416 пункта. NASDAQ Composite Index напредва с 0.60% до 3 009 пункта.
Европейските индекси също се движат с ръстове и изгледите са да завършат чувствително повишени в края на деня.
Поскъпва и еврото, което все още е в подножието на $ 1.30, а курсът при отварянето на американската сесия е $ 1.2993 за единица от обединената валута.
Петролът продължава да поскъпва силно, като лекият американски петрол вече струва $ 88.19 за барел (при 86.78 тази сутрин). Сортът брент се търгува срещу $ 110.95 за барел (при $ 109.83 за барел тази сутрин).
Ръстът на американската икономика през третото тримесечие е бил по-голям от предварително анонсираният, съобщава MarketWatch. Разминаването е доста значително – от 2% ръст по предварителни данни, ревизираните показват 2.7% увеличение на Брутния вътрешен продукт. Това е силен стимул за ръст на Wall Street.
Петролът поскъпва силно преди отварянето на американския пазар. Барел лек американски петрол с доставка през януари е с долар и 48 цента по-скъп от началото на сесията до $ 87.99 за барел. Сортът брент поскъпва с $ 1.40 до $ 110.90 за барел. Анализатори обясняват това движение с оптимизма на инвеститорите около преговорите за така наречената фискална пропаст, която може и да бъде избегната, ако правителството съумее да изпълни намерението си за вдигане на данъци и свиване на бюджетните разходи, прилагайки гъвкави мерки.
По-рано този следобед излязоха данни, според които икономическото доверие в еврозоната се е повишило с 1.4 пункта до 85.7 пункта, което е неочаквано. Проучване сред индустрията разкрива песимистична прогноза за спад на реалните инвестиции с 1% пред следващата година.
Това помага на еврото, което остава силно към долара и се търгува на 6 пипса разстояние от нивото $ 1.30.
Позитивизмът по борсите се запазва. Не му се отразява и негативната новина от Германия, където броят на безработните се е увеличил с 5 хил. души през месец ноември, показва федералната статистика. През октомври месец имаше увеличение с 19 хил. души, като въпреки че темпът на увеличение се забавя, това е осми пореден месец на нарастване на броя на безработните, търсещи социални помощи от държавата. Цифрата обаче е недостатъчно голяма, за да повлияе на нивото на безработица в страната и то остава най-ниското в Европа – 6.9%.
Еврото успява да се окопити и след като губеше към долара, започна курс на поскъпване. Към този час единица от обединената валута купува $ 1.2967 спрямо $ 1.2944 в азиатската сесия.
Инвеститорите на валутните пазари са окуражени от онова, което се случва в търговията с облигации. 10-годишните испански ДЦК се купуват при най-ниската доходност, на която са се появявали на пазарите от април месец насам, а причината за това е очакваната интервенция от 42.5 млрд. евро, които ще бъдат насочени към испанските банки за преодоляване на негативните ефекти от кризата.
Друга причина за оптимизма на инвеститорите, който е видим и от нивата на индексите на европейските борси, е успокоението по въпроса за фискалната пропаст в САЩ. Надеждата, че ще има споразумение между Обама и конгресмените за начинът, по който ще бъдат извършени набелязаните мерки за оптимизиране на бюджета, се отразяват благотворно върху акциите на банките. Именно те увличат в ръста си и останалите икономически сектори, представени на фондовите борси.
FTSE 100 расте с 0.37% до 5 824 пункта.  DAX INDEX добавя 0.55% до 7 382 пункта. CAC 40 напредва с 0.53% до 3 522 пункта.
Петролът продължава да поскъпва. Лекият американски добавя 42 цента до $ 86.92 за барел, а сортът брент се търгува с 26 цента по-скъпо от началото на сесията до $ 109.81 за барел.
Оптимизмът се върна на световните пазари, след като от Вашингтон дойдоха сигнали, че така наречената фискална пропаст в САЩ няма доведе до големи щети за икономиката и сделка, която да гарантира балансирано изпълнение на целите на правителството, ще бъде сключена съвсем скоро. Това се отрази върху търговията с акции на Wall Street, където широкият индекс отново се върна на положителна територия на седмична база, а останалите водещи индикатори отбелязаха чувствителен напредък.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.83% до 12 985 пункта.  S&P 500 Index напредна с 0.79% до 1 409 пункта.  NASDAQ Composite Index добави 0.81% до 2 991 пункта.
Позитивни са настроенията и в азиатската търговия, където инвеститорите са оптимистични и заради постигнатия успех по отношение на Гърция.
Nikkei 225 порасна с 0.99% до 9 400 пункта.  Hang Seng Index напредна с 0.99% до 21 921 пункта. CSI 300 Index пада с 0.32% до 2 122 пункта.
Фючърсите за доставка на лек американски петрол през януари поскъпват с 29 цента до $ 86.78 за барел. Сортът брент добавя 0.32% до $ 109.83 за барел.
За поскъпването на пазара влияние оказва успокоението сред инвеститорите от изказванията на президента на САЩ Барак Обама и говорителят на Белия дом Джон Бьонер по въпроса за фискалната пропаст. Думите им дадоха увереност, че повишаването на данъците и свиването на държавните разходи няма да се прилага автоматично и без оглед на ефектите, които могат да последват за икономиката на страната. Основните притеснения са, че ако няма гъвкавост на мерките и те се приложат механично, американската икономика ще рухне.
В азиатската сесия доларът изявява силната си страна. Той притиска еврото до $ 1.2944, но не успява да стори същото с японската йена, като пада към нея до 81.8585 йени за долар. Крос- курсът евро/йена е 106.3875 йени за едно евро, което показва засилване на обединената валута към жълтите пари.
Причината за слабостта на йената са спекулациите, че централната банка Bank of Japan може да повиши инфлационната цел, която преследва, а също и да се впусне в нова програма за количествено улеснение на икономиката.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *