САЩ иска от Китай да не ограничава вноса на американска соя

Евентуални китайски ограничения върху вноса на соя от Съединените щати ще навредят повече на народа на Китай, отколкото на американските производители, предупреди посланикът на САЩ в страната Тери Бранстад в интервю за телевизия Блумбърг. “Няма смисъл от подобен ход, тъй като той ще навреди на китайските потребители“, посочи посланик Бранстад, който е бивш губернатор на щата Айова, считан за основен земеделски производствен район. “Китайците в крайна сметка ще разберат, че трябва да работим заедно по тези въпроси, чийто отговор не е в определянето на контрамита, а вместо това е необходимо сътрудничество, за да бъдат адресирани съществуващите от доста време насам проблеми“, посочи той пред Блумбърг.

Трябва да се има предвид, че евентуалното ограничаване на вноса на американска соя в Китай посредством въвеждането на висока мита ще се определи като пик в ескалацията на търговското напрежение между двете световни икономически сили. Подобни мерки ще навредят сериозно на американските производители, но в същото време ще увеличи и разходите на китайските производители на фуражи и на фермерите, отглеждащи животни. През миналата година соевите зърна формираха най-големият по размер износ на САЩ на селскостопански продукти в посока Китай, надвишавайки 12 млрд. долара. Въвеждането от Пекин на вносни мита за соята биха причинили годишна икономическа загуба за САЩ между 1,7 млрд. и 3,3 млрд. долар, според резултати от проучване, проведено от университета “Пурдю“ по пръчка на американският Съвет за износ на соя. Китай изкупува близо 60% от соевите продукти, които се търгуват в световен мащаб, като над 30% от вноса на соя идва от САЩ. Китайските купувачи използват предимно соя, за да я превърнат в соево брашно с което да хранят стадата с добитък. “Китай не иска да участва в търговска война. Но ако бъде принуден да влезе в търговска война, Китай има енергията и увереността да защити нашите интереси“, заяви в петък говорителят на китайското външно министерство Лу Канг по време на ежедневния си брифинг за пресата.

Мерките на Пекин идват реципрочно след решението на Тръмп да повиши входните мита за някои китайски стоки като стоманата и алуминия. За подобни Мерки вследствие Тръмп се отказа от Канада и Мексико, с което се разбра, че тази политика ще  раздели партньорите на „приятели“ /и ако не „неприятели“/ и на познати.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *