САЩ и Китай водят технологична война

Правителствата на САЩ и Китай, двете водещи икономики в света, водят не търговска, а технологична война, смятат представители на Foxconn – най-големия производител на електроника по поръчка на водещи брандове.САЩ и Китай водят технологична война.

Резултат с изображение за китаи сащ сблъсък

Противопоставянето на двете супер държави е най-големият проблем, който трябва да решава Foxconn в момента, пише Ройтерс, позовавайки се на източници от тайванската компания.

Сблъсъкът на САЩ и Китай всъщност „не е търговска война, това е технологична война. Технологичната война е и война за производство“, коментира Тери Гоу, шеф на Foxconn.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви неотдавна, че Вашингтон ще обложи китайски внос на стойност 200 млн. долара годишно с нов данък, ако Пекин отговори на наложените по-рано мита върху вноса на китайски стоки на обща сума 50 млрд. долара, информира technews.bg.

Както е известно, САЩ обвиниха Китай в кражба на интелектуална собственост, но Пекин отрича това. Наблюдателите на пазара считат действията на Белия дом като начало на мащабна търговска война.

Според анализатори, търговската война може да разруши изградените вериги за доставки в хай-тек индустрията и автомобилната промишленост, които силно зависят от импорта на компоненти, вкл. доставяните от Foxconn. САЩ и Китай се явяват най-големите експортни пазари за Тайван.

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *