САЩ и още 11 страни договориха тихоокеанското споразумение за свободна търговия

САЩ и още 11 тихоокеански държави постигнаха споразумение по т.нар. Тихоокеанско партньорство за свободна търговия (TPP), което ще премахне търговските бариери и ще зададе общи стандарти за всички страни по договора, съобщи високопоставен източник, запознат с преговорите, предаде „Ройтерс“. Малко по-късно новината бе потвърдена от премиера на Япония Шиндзо Абе, който заяви, че споразумението е голямо постижение не само за неговата страна, но и за бъдещето на целия Азиатско-тихоокеански регион.

Сделката може да прекрои цели индустрии и да повлияе върху всичко: от цената на сиренето до разходите за лечение на рак, отбелязва „Ройтерс“.

Страните от TPP (САЩ, Япония, Канада, Мексико, Бруней, Нова Зеландия, Перу, Малайзия, Австралия, Чили, Сингапур и Виетнам) формират 40% от световната икономика. Споразумението ще се превърне в едно от най-големите постижения на американския президент Барак Обама, ако бъде ратифицирано от Конгреса на САЩ.

Законодателните органи в останалите страни по споразумението също ще трябва да ратифицират сделката.

Основна тема на последния кръг от преговори, които започнаха миналата сряда в Атланта, бе въпросът колко дълго трябва да продължи монополът на биотехнологичните лекарства от последно поколение.

TPP предизвика доста полемики през последните 5 години, защото преговорите бяха тайни и защото мнозина – от мексиканските автомобилни работници до канадските млекопроизводители – възприемат споразумението като заплаха.

Въпреки сложната схема за намаляване на митата на стотици стоки въпросът, който заплашваше до последно успеха на преговорите, бе колко да продължи монополът на производителите на нови биологични лекарства. САЩ настояваха за 12-годишен период, с който да насърчат фармацевтичните гиганти да инвестират в скъпи биологични терапии като Авастин – продукт на Genentech за лечение на рак. Австралия, Нова Зеландия и обществени групи по здравеопазване настояваха за 5-годишен срок, за да намалят разходите за лекарства, както и да смекчат тежестта върху субсидираните от държавите медицински програми.

В крайна сметка бе постигнат компромис за периода на монопола, който е по-малък от искания от САЩ, съобщават източници, запознати с преговорите. В този период производителите на биотехнологични лекарства ще са защитени от конкуренцията на по-евтините генерични лекарства.

Все още не е ясно как това ще се отрази на цените на лекарствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *