САЩ и Русия доминират на пазара за оръжие

САЩ и Русия са доставили над половината оръжия по света през последните пет години, в които търговията с оръжие е достигнала най-големия си обем след Студената война, обяви Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Съединените щати са водещ световен износител за периода с дял от 33 процента и продажби в най-малко 100 страни, изпреварвайки с много всеки друг голям износител. Сред най-доходните им продажби са бойните самолети и системите за противоракетна отбрана.
Русия е втора с дял от 23 процента и продажби на оръжие в 50 страни, макар основната част от износа й да е за Индия, Виетнам, Китай и Алжир.
Трети е Китай с 6,2 процента от износа, следван непосредствено от Франция, Германия и Великобритания, сочат данните от доклада на СИПРИ.
Видимо се е увеличил вносът на оръжие в Азия начело с Индия и в Близкия Изток, където основен вносител е била Саудитска Арабия.
Индия представлява 13 процента от световния внос на оръжие между 2012 и 2016 г., а Саудитска Арабия се нарежда на второ място с 8 процента, увеличавайки почти тройно дела си от периода 2007-2011 г., посочва стокхолмският институт.
СИПРИ отбелязва, че Индия е придобила 68 на сто от оръжията си от Русия – пет пъти повече от оръжието, което е внесла от САЩ. Институтът прогнозира, че Индия ще остане един от най-големите вносители, тъй като не развива местна оръжейна промишленост.
Основни доставчици на Саудитска Арабия са САЩ (половината от оръжейния внос на монархията), Великобритания и Испания.
Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Алжир са другите най-големи вносители.
Азия и Океания представляват 43 процента от целия световен внос за петгодишния период, като Виетнам, Индонезия и Филипините са увеличили търсенето си на военни кораби, подводници и бойни самолети.
Общият дял на Близкия изток е 29 процента – което е почти двойно по-голям в сравнение с предния отчетен период 2007-2011 година.
„В последните пет години повечето страни в Близкия изток са се обръщали главно към САЩ и Европа за задоволяване на нарастващото си търсене на модерна военна техника“, посочва Питер Веземан, старши изследовател в СИПРИ.
Европа представлява 11 процента от световния внос, което е с над една трета по-малко, отколкото през 2007-2011 г. в резултат от съкращаването на разходите за отбрана.
Спад във вноса се наблюдава в Латинска Америка, главно Венецуела и Колумбия, докато Мексико е в контраст с тази тенденция.
Вносът на Африка също бележи спад, като Алжир представлява почти половината от вноса на континента.
Обемът на световната оръжейна търговия в последните пет години се е увеличил с 8,4 процента в сравнение с периода 2007-2011 г. и е най-висок от 1950 г. насам, показва докладът.
СИПРИ е основана през 1966 г. като независима институция, която проследява продажбите на оръжия и други свързани явления. Ресурсите й включват бази данни за оръжейната промишленост, военните разходи и оръжейните трансфери. Данните на института не обхващат малките оръжия. Те се базират на публични източници – от национални и регионални вестници до специализирани международни издания, а също правителствени доклади и доклади на отрасъла.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *