САЩ: Корупцията си остава проблем за всички власти в България

В годишния доклад за правата на човека се говори и за натиск над журналисти, както и за полицейско насилие срещу задържани.
По отношение на корупцията и прозрачността се отбелязва, че въпреки увеличените усилия да се търси отговорност от държавни служители, корупцията продължава да е проблем и в трите власти в България. Според доклада, съдебната система подхожда твърде формално към процедурите, и това затруднява ефективното съдебно преследване в дела за организирана престъпност и корупция от висок ранг.
В доклада пише и за употреба на сила и лошо отношение от полицията към арестувани и особено към представители на малцинства.
В изводите за свободата на словото и на печата се отбелязва, че българското законодателство гарантира тези свободи. Има обаче сигнали, че хора с политически и икономически интереси сплашват журналисти. Цитирани са случаи, в които журналисти получават пари от политически и бизнес лидери и от организирани престъпни групировки, за да ги представят в положителна светлина.
В много случаи не може да бъдат определени истинските собственици на някои медийни компании, се казва още в доклада на американския Държавен департамент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *