САЩ наредиха да се промени маршрута на спорен нефтопровод

Американският президент Барак Обама заяви, че подкрепя решението на ведомството да се проучат алтернативни пътища за тръбопровода „Кийстоун Екс Ел“. Това би забавило одобряването на проекта повече от година, отбелязват световните агенции, цитирани от БТА.
Отлагането означава, че окончателно решение да се одобри или отхвърли спорният проект може да бъде взето чак след президентските избори следващата година – облекчение в политически аспект за Обама, който ще се кандидатира за втори мандат.
„Тъй като това разрешително ще засегне здравето и сигурността на американския народ и на околната среда и тъй като бяха повдигнати много въпроси, ние ще гарантираме, че на всички тях е адекватно отговорено“, каза Обама. По думите му окончателното решение трябва да бъде постигнато в открит, прозрачен процес, в който да се вземат предвид наличните научни данни и желанията на американския народ.
„ТрансКанада Корп.“ иска да построи петролопровода на стойност 7 млрд. долара. Предвижда се част от тръбата с дължина 2735 км да минава през региона Сендхилс в Небраска и през водоносен пласт, който снабдява с вода осем щата.
Мнозина еколози в САЩ се обявиха против строителството на тръбата, посочва ИТАР-ТАСС. Те изтъкват, че петролът, добиван в нефтоносните пясъци на Алберта, ще е най-мръсният на планетата. Това ще застраши 20 вида животни и растения, ще замърси питейната вода за милиони американци и ще доведе до нови промени в климата, смятат експерти от американския Център за биологично разнообразие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *