САЩ не призна Съвета на бунтовниците, но ще го финансира

От съобщение на съветника на президента Барак Обама по националната сигурност Том Донилън стана ясно, че САЩ приемат Съвета като „легитимен и надежден посредник на либийския народ“. Донилън се срещна във Вашингтон с делегация на бунтовниците, начело с Махмуд Джибрил, заместник ръководител на базирания в Бенгази Съвет.
Към момента Франция, Италия и Катар са признали Съвета за официално правителство на Либия. Великобритания и САЩ засега не смятат да предприемат подобна стъпка. Според Вашингтон подобен ход би бил прибързан и освен това Белият дом смята, че либийският народ трябва да избере собственото си правителство, а не чуждестранни сили.
Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви след срещата, че САЩ са наясно с нуждата да осигурят средства на Съвета, за да се облекчи трудната хуманитарна ситуация в джамахирията.
Наясно сме със спешността в случая, но признаването не е основното решение. Това, което трябва да намерим и за което работим много, е да създадем този вид механизъм, като например временния финансов механизъм, който ни позволява да им даваме средства. Доколкото разбирам това не зависи от някакъв вид официално признаване, заяви Тонър на пресконференция.
Бунтовниците се надяват да получат достъп до замразените авоари на либийския лидер Муамар Кадафи.
Междувременно говорителят на Кадафи Муса Ибрахим отхвърли твърденията, че Кадафи е ранен при ударите на НАТО и е напуснал Триполи. В петък италианският външен министър Франко Фратини изказа подобно предположение.
Лидерът е в много добро здраве, с висок дух. Той е в Триполи, ръководи борбата напред, ръководи страната ден след ден, заяви Ибрахим.
В аудиообръщение по либийската държавна телевизия самият Кадафи също заяви, че е добре, жив и се намира на място където НАТО не може да го открие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *