САЩ ни дишат праха по интернет скорост

В поредната си класация авторитетните интернет специалисти от Ookla Speedtest отново показа, че в света на бързите интернет скорости общото състояние на дадена държава или нация не играе кой знае какво значение. Според нея България заема 18-та позиция в света що се отнася до скорост на сваляне на информация от мрежата.

Със средна скорост от 29,12 мегабита в секунда страната ни се нарежда пред държави със значително по-добра инфраструктура и високо качество на живота като Белгия, Норвегия, Финландия, Лихтенщайн, Франция, Великобритания, Германия и дори САЩ. Последните са 31-ва позиция – незавидно място за страната, в която се намира Силициевата долина, и където глобалната мрежа е бил създадена.

На челни позиции в класацията на Ookla са Хонконг (71.03 Mbps), Сингапур (52.85 Mbps) и съседна Румъния (50.82 Mbps). Челната петорка се допълва от Южна Корея (47.36 Mbps) и Швеция (42.64 Mbps). Пред нас са още Япония, Макао, Холандия, Дания и Молдова.

Базиран на милиони скорошни тестове за скорост, направени през портала Speedtest.net, този индекс сравнява средните скоростите, с които хората по света свалят информация. Тестът се базира на резултати, получени за последните 30 дни при които разстоянието между клиента и сървърите е било под 300 мили (480 километра).

Според класацията на „Блумбърг“, публикувана през юли тази година, България се нарежда на осмо място по скорост на интернет с бързина 38,2 мегабита в секунда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *