САЩ няма да бързат с разработването на дигитален долар

Федералният резерв на САЩ проучва за създаването на дигитален долар, но ще подхожда бавно, за да може първо да отговори на рискове като измами и фалшификации. Това заяви гуверньорът на централната банка на САЩ Джером Пауъл, цитиран от CNBC.

Снимка: iStock

По време на дискусия за цифровите валути на годишната среща на Международния валутен фонд, Пауъл отбеляза, че за САЩ по-важно е да го направят правилно, отколкото да бъдат първи в света, информира infostock.bg.

И да се направи правилно означава, че ние не само да се възползваме от потенциалните ползи, но и също да избегнем потенциални рискове като кибератаки и фалшификации, изтъкна Пауъл.

Засилва се интересът сред централните банки по света официално да издадат цифрови валути, което частично е заради опасения, че частен актьор може да ги изпревари. Facebook работи по проекта си Libra за дигитална валута.

САЩ може и да са на път да обявят издаването на дигитален долар | CryptoDnes.bg
 Пауъл каза още, че Федералният резерв има специална нужда да бъде предпазлив, тъй като щатският долар е световна резервна валута, използвана от компании и централните банки по света.

Ние имаме отговорност към САЩ и света, че всяка стъпка към създаване на американска цифрова валута ще бъде безопасна, обясни Пауъл.

Федералният резерв в Бостън работи с изследователи от престижния Масачузетски технологичен институт върху разработването на „хипотетична цифрова валута на централната банка“, което ще помогне да се оценят потенциалните рискове, каза още Пауъл.

„Възстановяването на американската икономика „все още е далеч“, заяви гуверньорът на Федералния резерв.

Финансист заговори за глобална дигитална резервна валута - kaldata.com
 Той призова за трайни агресивни фискални и парични стимули и допълни, че сега е неправилният момент държавните ръководители да отпуснат педала на газта.

Според него, ако го направят, може да се стигне до „слабо възстановяване, създаващо ненужни затруднения за домакинствата и компаниите“ и да се спре ръстът, който към момента се ускорява повече от очакваното.

„Към момента рисковете от прекаляване изглеждат по-малки. Дори в крайна сметка да се окаже, че политическите действия са били по-големи от необходимото, те няма да са напразни. Възстановяването ще бъде по-силно и ще се движи по-бързо, ако паричната и фискалната политика продължават да работят заедно за осигуряване на подкрепа за икономиката, докато излезе напълно от затрудненото положение“, отбеляза Пауъл.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *