САЩ обмислят да вземат „контролен пакет” в Nokia и Ericsson

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че Съединените щати и съюзните страни трябва да обмислят придобиването на „контролен пакет” в Nokia и Ericsson, за да развият 5G мрежите, противопоставяйки се на китайската Huawei, става ясно от публикация на Ройтерс.

Поглъщането на Nokia и Ericsson може да помогне на САЩ в икономическата война срещу Китай
(снимка: CC0 Public Domain)САЩ обмислят да вземат „контролен пакет” в Nokia и Ericsson.

Благодарение на огромния пазар на САЩ и финансовата подкрепа, една от тези компании или и двете ще станат по-силни конкуренти и ще отпаднат опасенията относно тяхната жизнеспособност, смята прокурорът.

По неговите думи, ако установи еднолично господство в 5G сектора, Китай ще контролира възможностите, които възникват в резултат на развитието на нови технологии, свързани с 5G.

Резултат с изображение за „лого Nokia и Ericsson“

От гледна точка на националната сигурност, ако промишленият интернет стане зависим от китайското оборудване, Китай всъщност ще може да изключи другите страни от технологии, които имат влияние не само върху потребителите, но и върху индустрията, предупреждава Уилям Бар,информира technews.bg.

 

Според него, САЩ могат да купят акции в Nokia и Ericsson директно или чрез създаване на консорциуми с партньори.САЩ обмислят да вземат „контролен пакет” в Nokia и Ericsson.

Резултат с изображение за „лого Nokia и Ericsson“

преди 3 дни

Генералният прокурор също призова Федералната комисия за комуникации (FCC) бързо да раздаде лицензите за мобилни честоти от „C диапазона” – един от честотите пакети, които могат да се използват за разгръщане на мрежи от пето поколение.

Резултат с изображение за „лого Nokia и Ericsson“

След изявлението на Уилям Бар, котировките на Nokia и Ericsson се покачиха съответно с 6,1% и 4,2%. През последните 12 месеца ценните книжа на финландската компания поевтиняха с 25%, а акциите на Ericsson – с 1,1%.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *