САЩ обявиха проект за квантов интернет

Проект за квантов интернет бе представен на събитие в Чикагския университет . В рамките на десет години ще бъде изграден прототип на комуникационна линия за дълги разстояния, използваща механизми на квантовата физика. Това е началото на нова ера в телекомуникациите, казват американските специалисти и политици.

Квантовият интернет обещава прехвърляне на безпрецедентни обеми данни
(снимка: CC0 Public Domain)

През ноември 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за Национална квантова инициатива. През февруари т.г. под егидата на Министерството на енергетиката представители на 17 национални лаборатории се събраха, за да разработят ключови точки от план за създаване на национален интернет, основан на принципите на квантовата физика, припомня Уол Стрийт Джърнъл, информира technews.bg.

Трябваше да се разработят всички аспекти на новата технология – от принципите и алгоритмите до устройствата. Изискваха се както стратегия, така и тактика за развитие. Без подробен план и определяне на непосредствените перспективи проектът щеше да остане мечта. Към момента обаче подробностите на плана остават неизвестни.

САЩ създават квантов интернет, който не може да бъде хакнат - News.bg

преди 1 ден

Успешен експеримент за свързване на два фотона, базиран на 83 км оптично влакно, беше проведен тази зима. След около година учените обещават да свържат квантовите комуникационни линии в Чикагския университет и Националната лаборатория Енрико Ферми в Батавия, Илинойс. Това ще направи възможно свързването на фотоните на разстояние от около 130 км и експериментиране с пренос на информация.

Първоначално квантовите комуникационни линии ще се използват за защита на предаваната информация. Прихващането на единични фотони, използвани за разпределяне на квантови ключове за връзка, разкрива намеса на трети страни и позволява да се разбере дали информацията е компрометирана или не. Това е жизненоважно за правителствени, финансови и военни канали за предаване на данни.

Кибератака остави без интернет източната част на САЩ | Свят ...

Изграждането на линии за квантова връзка ще позволи разработване на квантови ретранслатори (ретранслатори), без които не може да се говори за какъвто и да е национален квантов интернет. Комбинацията от комуникационни линии за разпределяне на квантови ключове за криптиране и конвенционалния цифров интернет ще доведе до появата на хибриден квантово-цифров интернет.

В бъдеще квантовият интернет обещава възможности за прехвърляне на безпрецедентни обеми данни и дори за клъстериране на квантови изчисления. Но това едва ли ще се случи през следващите десет години.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *