САЩ може да отменят всички санкции срещу Турция

Правителството на САЩ отменя санкциите, наложени на Турция заради сирийската офанзива. Това става възможно след обещаното от Турция постоянно прекратяване на огъня в района, заяви президентът Доналд Тръмп в сряда в Белия дом. Според Тръмп турското правителство е информирало американското, че ще спре боевете и настъплението в Северна Сирия, предава Bloomberg.

Резултат с изображение за тръмп и турция

От началото на турската офанзива в Северна Сирия повече от 100 членове на терористичната група „Ислямска държава (ИД) са избягали от затворите, твърдяр американски източници. „Бихме казали, че броят им вече е над 100″, заяви специалният представител на САЩ за коалицията против ИД Джеймс Джефри в Камарата на представителите във Вашингтон в сряда. „Не знаем къде са“.

Самият Тръмп проправи пътя за турската офанзива, като изтегли американските войски от Северна Сирия. Операцията на Турция беше насочена срещу кюрдската милиция YPG, която беше съюзник на американските въоръжени сили в борбата срещу ИД. Сирийските демократични сили (SDF), доминирани от YPG, които бяха подложени на значителен натиск чрез атаките, бяха отговорни за охраната на затворници от ИД в Северна Сирия.

Тръмп каза, че наказанията ще бъдат възстановени, ако Турция възобнови атаките срещу кюрдите. САЩ наложи санкции срещу Турция на 14 октомври, включително наказания срещу трима членове на правителството.

След анонса на Тръмп от сряда турската лира пое нагоре.

Решението на Тръмп за санкциите и твърдението, че подходът му към Турция е успешен – вероятно ще подбуди двупартийната критика към решението на администрацията да изтегли силите от Северна Сирия, излагайки съюзнически кюрдски бойци на атаки от Турция. Кюрдите се сражаваха заедно с американските войски срещу Ислямска държава в Сирия.

Тръмп заяви, че постоянното прекратяване на огъня показва неговия „неконвенционален“ външнополитически подход за изплатени дивиденти. Малко след като САЩ се изтеглиха от региона, Турция нахлу и атакува кюрдски бойци, което предизвика осъждане и санкции от Белия дом.

Тогава Тръмп изпрати американския вицепрезидент Майк Пенс за срещи в Анкара, където двете страни постигнаха споразумение за петдневно примирие, предназначено да позволи на кюрдските бойци да евакуират зона с дължина 120 километра и дълбочина 30 километра между граничните градове Тал Абяд и Рас ал-Айн

„Това беше резултат, създаден от нас, САЩ и никой друг“, каза Тръмп. „Ние сме готови да поемем вината и също сме готови да бъдем похвалени“.

Тръмп повтори позицията си, че САЩ не трябва да имат присъствие в региона. „Нека някой друг да се бие за този облян с кръв пясък“, каза той, информира investor.bg.

Но Тръмп повтори предишни свои изявления, че малък контингент от американски сили ще остане да охранява нефтените находища в Северна Сирия, добавяйки, че „ще решим какво ще правим с него в бъдеще“.

Критици обаче поясняват, че споразумението е функционална победа за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който отдавна се стреми да изтласка кюрдските бойци, които смята за терористи, от границата на страната си, за сметка на кюрдите. Но Тръмп каза в Twitter в сряда, че кюрдите „са в безопасност и са работили много добре с нас“.

Във вторник Ердоган и руският президент Владимир Путин се договориха за отделен пакт, който да премахне кюрдските бойци от североизточната зона в Сирия, граничеща с Турция. Споразумението между Русия и Турция предизвика допълнителни двустранни критики срещу решението за оттегляне на Тръмп.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *