САЩ отчитат 51,26 млрд. долара излишък през януари

САЩ отчитат бюджетен излишък през януари, показват данни на американското финансово министерство, цитирани от MarketWatch.

Излишъкът в бюджета през първия месец на годината достига 51,26 млрд. долара в сравнение с 55,16 млрд. долара година по-рано, сочат данните.

Приходите в бюджета на САЩ за месеца възлизат на 344,07 млрд. долара, а разходите – на 292,81 долара.

От октомври – първият месец на фискалната година в страната, до януари бюджетният дефицит възлиза на 156,94 млрд. долара. Това е с 2% по-малко спрямо същия период на предходната фискална година.

Изданието подчертава, че разходите на федералното правителство на САЩ са били по-големи от приходите за периода октомври – януари в последните 15 фискални години, като се очаква тенденцията да се задълбочи през следващите години.

За цялата фискална година, която приключва на 30 септември, правителството на САЩ очаква 559 млрд. долара бюджетен дефицит, което е 2,9% от БВП на страната, информира investor.bg. За сравнение, за фискалната 2016 г. дефицитът възлезе на 587 млрд. долара или 3,2% от БВП.

Властите в страната очакват дефицитът да се свие и през 2018 г., а след това устойчиво да продължи да расте, което ще доведе и до продължаващ ръст на задлъжнялостта.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *