САЩ постигна 2,5% ръст в БВП през 2017 г.

През четвъртото тримесечие на 2017 година растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ се забави до 2,5% на годишна база, след повишение с 3,1% през второто тримесечие и с 3,2% през третото тримесечие на 2017 година и след първоначална оценка за растеж с 2,6 на сто, показват последни данни на Департамента за търговия, цитирани от „Файненшъл таймс“. 

По-слабото представяне на икономиката в края на 2017 година се дължи на намаляване на складовите бизнес запаси и на разширяване на търговския дефицит в резултат на рязко повишаване на вноса.

Стойността на произведените, но непродадени стоки, известно като складови бизнес запаси, се повиши с 8 млрд. долара (при експресна оценка за повишение с 9,2 млрд. долара), след растеж с 38,5 млрд. долара през предходните три месеца, което отне 0,7 процетни пункта от експанзията на американската икономика в края на 2017 година, след като през третото тримесечие добави 0,79 процентни пункта към растежа на БВП.

В същото време вносът нарасна с 14% (при предходна оценка за повишение с 13,9%), докато износът се увеличи със 7,1% (при експресна оценка за повишение с 6,9%), като увеличаването на търговския дефицит отне 1,13 процентни пункта от растежа на БВП през последното тримесечие на миналата година.

Данните за потребителските разходи, които формират над две трети от икономическия растеж на САЩ, останаха неревизирани, отбелязвайки растеж с 3,8%, след повишение с 2,2% през третото тримесечие, като това е най-доброто им темпо на растеж от края на 2014 година насам, economynews.bg.

Бизнес инвестициите през последното тримесечие на 2017 година се повишиха с 6,6% вместо с 6,6% според експресната оценка на Департамента за търговия, като инвестициите в жилищното строителство нараснаха с 13% вместо с 11,6 на сто.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *