САЩ празнува, европейските сесии са негативни

Те бяха неочаквано лоши за Великобритания и Германия, а за някои страни, като Испания, дори сигнализираха за рецесия.
Не особено окуражаващи бяха и данните за продажбите на дребно в еврозоната, които според Евростат са се увеличили едва с 0.6% през месец май, спрямо предходния месец април.
Инвеститорите са по-въздържани в действията си, защото тази нощ на пазарите ще липсват играчите от САЩ. Днес там празнуват Деня на независимостта – 4 юли.
Освен това има още един повод да не се бърза с инвеститорските решения – утре се очаква важно решение на Европейската централна банка. Дали тя ще понижи основната си лихва, както загатна преди месец председателя й Марио Драги, и с колко, са въпросите, които набират спекулативни отговори. Според някои изчисления, едно понижение от четвърт процент на основния лихвен процент, би било недостатъчно, за да последва желаният позитивен ефект върху икономиката на еврозоната.
Така индексите на борсите в Европа се понижават в края на деня. Най-стръмно се спускат DAX INDEX в Германия с 0.76% до 6 528 пункта и CAC 40 INDEX в Париж с 0.71% до 3 248 пункта.
Петролът поевтинява, като лекият американски свали 56 цента до $ 87.10 за барел, а сортът брент се котира при $ 99.70 за барел.
Еврото отслабва още към долара до $ 1.2556, но най-интересно в последните минути е при двойката долар – британски паунд, тъй като паундът е подложен на натиск заради разпита на Боб Даймънд пред Парламента във Великобритания. Вече бившият шеф на Barclays дава показания за манипулациите на LIBOR. Междувременно паундът поевтинява с повече от половин процент до 1.5607 долара за един паунд.
Европейската сесия продължава да е негативна и за това допринасят статистиките за бизнес сантиментите в еврозоната.
Във Великобритания PMI – индексът, който следи бизнес доверието в сектора на услугите, се свлече на 8-месечно дъно до 51.3 пункта. През май нивото му бе 53.3 пункта. Анализаторите търсят причина за големия спад с празниците по повод юбилея на кралицата, но страховете на икономистите са, че причините са далеч по-дълбоки и отразяват рецесия за второто тримесечие на годината. Тревога пораждат и очакванията, че след олимпиадата в Лондон ще последва затишие за икономиката.
В Германия индексът пада от 51.8 пункта през май на 49.9 пункта през юни. Във Франция има увеличение от 45.1 пункта през май на 47.9 пункта през юни.  За Испания PMI-индексът показва, че страната остава в рецесия.
PMI-индексът за еврозоната през юни е на равнище 46.4 пункта.
Отсъствието на американските инвеститори от търговията днес заради Деня на независимостта  – 4 юли, ще оказва влияние върху представянето на борсовите индекси днес. Европа отваря с понижения, петролът губи подкрепа, а еврото продължава да отстъпва територия на долара.
FTSE 100 INDEX се понижава с 0.21% ДО 5 675 пункта.  DAX INDEX губи 0.24% до 6 562 пункта. CAC 40 INDEX пада с 0.47% до 3 255 пункта.
Еврото продължава да се огъва под засиления долар и пада до $ 1.2582.
Лекият американски петрол поевтинява с 57 цента до $ 87.09 за барел. Сортът брент струва $ 99.79 за барел, което е понижение с 34 цента.
Предимно на положителна територия се движи търговията с основни активи, търгувани на борсите. Индексите на Wall Street завършиха с ръстове, в Азия също преобладават оптимистите. Петролът се колебае заради несигурност около Иран, а доларът леко се засилва към еврото.
Оптимизмът на инвеститорите отвъд океана подхрани изненадващият ръст на поръчките към фабриките през месец май с 0.7%. Така акциите на индустриалните и технологичните компании намериха подкрепа, а от там покачиха нивата си и индексите.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.56% до 12 943 пункта.  S&P 500 Index порасна с 0.62% до 1 374 пункта. NASDAQ Composite Index добави 0.84% до 2 976 пункта.
Днес сесия на Wall Street няма да има, тъй като американците честват Денят на независимосттта 4 юли.
В Азия на червено е само водещият индекс на борсата в Пекин. Това може би е изблик на негативизъм след новината, че икономическата активност в сектора на услугите в Китай се е забавила през юни. Индексът, който мери това пада от 51.9 пункта през май на 50.6 пункта.
Nikkei 225 расте с 0.49% до 9 111 пункта.  Hang Seng Index добавя 0.225 до 19 778 пункта. CSI 300 Index се понижава с 0.16% до 2 464 пункта.
Лоши новини за търгуващите дойдоха и от Австралия, където продажбите на дребно през май са спаднали с 0.5%.
Лекият американски петрол поевтинява с 49 цента до $ 87.17 а барел. Сортът брент струва $ 99.65 за барел, което е спад в цената с 48 цента.
Вчера Американският петролен институт обяви, че запасите от суровина в САЩ през миналата седмица са спаднали с 3 млн. барела. Това бе причината за поскъпването на суровината в американската сесия. За спада в цената по време на азиатската сесия оказват влияние засилващите се притеснения за това какво ще се случи с Иран.
На валутните пазари еврото омекна и позволи на долара да напредне до $ 1.2591.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *