САЩ „размахват пръст“ към Европа за природния газ

Администрацията на президента Джордж Буш призова Европейския съюз да престане да се двоуми за строежа на газопровода по проекта „Набуко“, писа британският вестник „Гардиън“ на 23 февруари.
„Вслушайте се в съвета на портфейла си“, казал Матю Брайза, помощник държавен секретар на САЩ, по повод на проекта предвиждащ да свърже източници на газ в Каспийския басейн с потребители в Централна Европа. Според Брайза, „Набуко“ е алтернатива, която ще намали поне с една четвърт сегашната зависимост на Европа от доставките на руската „Газпром“.
Коментарът на Брайза бил направен след разговори с високопоставени служители на ЕС, в т.ч. комисаря по енергетиката Андрис Пиебалс. По време на дискусията били споменати „твърде високите цени“, които Европа трябва да плаща на „Газпром“ за доставките на газ.
„Спешно трябва да се помогне на Европа да диверсифицира доставките си на газ“, казал Брайза и допълнил, че „Набуко“ кореспондира с американските интереси, въпреки че фирми от САЩ няма да участват в проекта.
В бъдещият газопровод, който ще е дълъг 3300 км и чието строителство трябва да започне през 2009 г., участват шест фирми, сред които е и българската „Булгаргаз“, а отскоро и германският гигант RWE. Според „Гардиън“ в момента се търси седми партньор, като много вероятно е той да е френска компания – „Тотал“ или „Газ дьо Франс“.
„Набуко“ ще доставя газ от „съюзника на САЩ“ Азербайджан, от Туркменистан, а вероятно и от Казахстан, през Турция до България, Румъния, Унгария, Австрия и Германия. Според Брайза, в системата на по-късен етап може да бъдат включени и находищата на газ в Западен Ирак.
Брайза казал още, че „Газпром“ вероятно купува газа в Централна Азия на цена около 100 долара за 1000 кубически метра, а го продава в Европа за 300 долара, като „непочтени, сенчести посредници, близки до организираната престъпност, трупат печалби от доставките“.
„Искаме да помогнем на „Газпром“ да се освободи от монополното си мислене и да премине към пазарно ориентирано поведение“, казал помощник държавният секретар на САЩ. По думите му, САЩ искат руската компания да бъде надеждна и да произвежда повече газ в самата Русия, вместо да се занимава с изкупуване на газовата инфраструктура в Европа или на възможно най-евтин газ в Централна Азия.
Според Брайза, спонсорираната от „Газпром“ алтернатива на „Набуко“, наречена „Южен поток“, за доставки на газ през дъното на Черно море, България и Сърбия до Централна и Западна Европа, е твърде скъпа и неефективна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *