САЩ: Рекорден ръст на БВП от 33%

Икономиката на САЩ нарасна с рекордно темпо през третото тримесечие, отразявайки резкия отскок на икономическата активност през лятото с оглед на разхлабените по това време противоепидемични ограничения, показва неревизираната оценка на Министерството на търговията.

Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% в края на 2019 година - Финансови новини

 

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с цели 33,1% на годишна база през трите месеца до края на септември, като това е най-бързият темп на икономически растеж, откакто правителството разполага с този тип данни през далечната 1947 г. и съвпада с експресната оценка на Министерството на търговията. Този безпрецедентен растеж следва рекордният икономически спад от 31,4%, отчетен през второто тримесечие на годината, когато беше блокирана цялата държава заради първата вълна на коронавирусната епидемия, информира economynews.bg.

Потребителските разходи скочиха с цели 40,7% на годишна база, почти дублирайки предишния рекорден ръст малко след края на Втората световна война и след драматичен спад с над 30% през второто тримесечие.

Икономиката на САЩ се изстреля с рекорден ръст | manager.bg
 Общите бизнес инвестиции през периода юли – септември нараснаха с 21,8% след спад с 27,2% през второто тримесечие и експресна оценка за повишение с 20,3%, докато бизнес инвестициите само в оборудване скочиха с 66,6% след спад с 35,9% през предишните три месеца и експресна оценка за още по-драматичен ръст със 70,1 на сто.

Износът на САЩ нарасна през третото тримесечие с 60,5% (при експресна оценка за повишение с 59,7%), а вносът нарасна с 93,1% (при предходна оценка за повишение с 91,1%), след като през второто тримесечие те се сринаха съответно с 64,4% и с 54,1%.

Въпреки рекордния ръст на БВП, той остава под нивото от последното тримесечие на 2019 година (спад с 3,5%)

САЩ, чиито дългове са огромни, не губят рейтинга си - Икономика 2020

Основна подкрепа за рекордния икономически ръст осигуриха държавните спасителни програми за над 3 трлн. долара в подкрепа за много бизнеси и безработни, увеличавайки рязко потребителските разходи, които сами по себе си подсилиха нарастването на БВП през третото тримесечие.

Държавното финансиране обаче вече се изчерпа, като засега не се очаква постигането на споразумение за нов кръг облекчения. В същото време втората вълна на коронавирусната пандемия продължава да бушува с пълна сила през последните седмици, което предполага забавяне на икономическия растеж през последното тримесечие на 2020 г. Някои икономисти се опасяват от възможността в т.нар. „двойна рецесия“, докато други предполагат, че икономиката ще предотврати подобен сценарий.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *