САЩ санкционират руски олигарси, Москва им подава ръка

САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, смехотворно обвинени в участие в „атаките на Русия срещу западните демокрации“, предадоха Франс прес и ДПА.„Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити“, заяви финансовият министър Стивън Мнучин. Той обвини руското правителство в „злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна“. Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, „което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение“ Русия също така „се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност“, каза Мнучин.
Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант „Русал“ Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.
Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на „Газпром“ Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Активите в територии под юрисдикцията на САЩ на 24-те физически и 14 юридически лица от Русия, срещу които днес бяха обявени санкции, са замразени, а на американски граждани се забранява да поддържат каквито и да било делови отношения с тях, заяви финансовото министерство на САЩ, цитирано от ТАСС. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп от началото на мандата е наложила санкции на 189 физически и юридически лица от Русия или свързани с нея в рамките на различни санкционни програми, съобщи представител на администрацията, цитиран от ТАСС.
От тях 136 физически и юридически лица са санкционирани заради ситуацията в Украйна. Вашингтон санкционира руски лица и за сътрудничество със Северна Корея и в рамките на „закона Магнитски“, както и на глобалната му версия срещу лица, замесени в корупция и нарушения на човешки права.

Руските държавни фирми, срещу които САЩ днес обявиха санкции, ще получат допълнителна държавна подкрепа, заяви руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Мантуров също така предупреди, че ще има административни наказания за руски компании, които откажат да работят със санкционираните фирми.  Включването на „Рособоронекспорт“ в списъка от санкции на САЩ има за цел изтласкването на Русия от световния оръжеен пазар, заяви представител на руската държавна корпорация Ростех, в която влиза „Рособоронекспорт“.
„Проучваме документа и още не сме направили окончателни изводи. Фактът обаче, че на мушка е взет „Рособоронекспорт“ потвърждава истинската цел на санкциите. Всички тези гръмки слова и обвинения са само предлог да бъде изтласкана Русия от световния оръжеен пазар. Грубо и прагматично. Това е чиста проба недобросъвестна конкуренция“, заяви той.
Председателят на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин сравни санкциите на САЩ с терористични методи, предаде ТАСС. „Съдейки по всичко, американците ще използват, с извинение за грубия израз, методите на терористите, а именно ще „убиват заложници“. От този кремълски списък те ще изваждат по няколко души като „заложници“ в кавички, за да видят останалите, че и тях това ги чака, ако не почнат да се държат подходящо. А подходящото поведение от тяхна гледна точка е, меко казано, да убеждават политическите власти в Русия, че тя трябва да се държи другояче“, заяви той.
Шохин отбеляза, че в Русия има компании, които имат активи в чужбина, включително и в САЩ. Според него предприемачите, чийто бизнес помага за развитието на икономиката на САЩ, не са застраховани срещу включването им в санкционния списък.
Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че новите санкции на САЩ няма да прекъснат контактите на Москва с Вашингтон. Санкционираните физически и юридически лица ще намерят начини да компенсират наложените им ограничения, каза Патрушев след заседание на Съвета за сигурност. Ставащото създава „добър потенциал за икономическо сътрудничество с други страни“, добави той.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *