САЩ се сбогуват с „чудовищния“ данъчен кодекс

Американският президент Барак Обама обеща, че администрацията му ще пренапише „чудовищния“ данъчен кодекс, съобщи Ройтерс.
Вчераизтече крайният срок, в който американците трябва да изпратят данъчните си декларации.Обама използва днешния ден на ужас и смущение сред американците при вида на огромното количество документация, която трябва да представят, и подчерта усилията си за намаляване на данъците за мнозина от своите съграждани в разгара на най-тежката икономическа криза от десетилетия насам.
Знаем, че данъчните облекчения трябва да се комбинират с финансова дисциплина, каза Обама пред журналисти по време на срещата си с няколко семейства в Белия дом. Обама подчерта нуждата от опростяване на „чудовищния“ данъчен кодекс, който е неразбираем за по-голямата част от американците, но едновременно с това по думите му дава възможност на просветените да въртят системата около пръста си.
В тази връзка той съобщи, че вече е наредил на оглавявания от Пол Волкър Съвет за възстановяване на икономиката при Белия дом да извърши детайлен преглед на данъчния кодекс и да представи предложения за неговото опростяване до края на годината. По думите на Обама кодексът ще бъде преработен така, че да поставя интересите на американците над специалните интереси.
Процедурата по връщането на данъците ще стане по-бърза, по-лесна и по-евтина за американците каза Обама и допълни, че денят 15 април вече няма да бъде посрещан с ужас. Президентът обеща да сложи край на данъчните отстъпки за компании, които укриват данъци или наемат работна ръка от чужбина, с което ще се създадат работни места в страната. Правителството ще премахне данъчните облекчения за 2 процента от най-богатите американци, въведени от предишната администрация.
Обама заяви, че в резултат на извънредните мерки за справяне с кризата правителството вече е върнало част от данъците за изминалата година на 120 млн. американски домакинства, които съставляват 95 на сто от работещите граждани.
Те получиха общо 120 млрд. долара, подчерта Обама. По думите му това ще стане допълнителен фактор за стимулиране на потреблението в условията на криза, който ще позволи създаването или съхраняването на половин милион работни места.
Междувременновчера в цялата страна сеимамше протести, организирани от опозиционната Републиканска партия против икономическата политика на демократа Обама, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Опозицията е несъгласна с отпускането на многомилионна държавна помощ на компании, които се намират на ръба на фалита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *