САЩ си поеха дъх след седмица фалит

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с 266 гласа „за“ и 150 „против“ резолюция за удължаване до 8 февруари на финансирането на работата на правителството, съобщиха осведомителните агенции. Така бе преодоляна кризата, принудила част от държавните служби да спрат работа през последните три дни. По-рано същата резолюция бе гласувана в Сената, където републиканците и демократите постигнаха компромис, за да може федералните служби да подновят работа. Сега документът отива за подпис при президента Доналд Тръмп.
Договорката с демократите предвижда започване без отлагане на преговори по спорните въпроси, преди всичко за миграционната реформа. Разногласията по нея станаха причина и за неприемането на бюджета. Демократите настояват да бъде легализирано положението на стотици хиляди нелегални имигранти, влезли в САЩ още като деца.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона за финансиране до 8 февруари на правителството, предаде Асошиейтед прес, цитирайки Белия дом. Така се слага край на продължилото 69 часа спиране на работата на федералните служби.
Въпреки постигнатия компромис по някои въпроси нерешен остава основният проблем, заради който демократите бяха против бюджета. Те настояват да бъдат спрени опитите за депортиране на стотици хиляди нелегални имигранти, пристигнали в САЩ като деца. Миналата година Тръмп спря програма, узаконяваща пребиваването им в САЩ, но даде на Конгреса срок до 5 март да приеме закон за удължаването й. Тази програма сега пази от депортиране около 700 000 души.
Остана нерешен и въпросът за отпускането на нови средства за укрепване на сигурността на границите, включително за изграждане на обещаната от Тръмп стена по мексиканската граница.
Водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл обеща на демократите да бъдат подновени дебатите по тези спорни въпроси. Ако през следващите три седмици не се стигне до сделка, републиканците са обещали да позволят в Сената да се дискутира предложение за имиграцията, дори то да не е изработено от двупартийна комисия и да няма подкрепата на Републиканската партия и Белия дом. Предишната позиция на  Макконъл беше, че ще позволи гласуване на сделка само ако е одобрена от Тръмп.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *