САЩ с рекордна инфлация

Цените за потребителските стоки в САЩ са скочили с 6,2 процента на годишна основа през октомври. Поскъпването на храните, бензина и нарастването жилищните разходи са в основната на най-високия за американците процент инфлация от 1990 година.

Производствената инфлация в САЩ продължава да се ускорява:: Investor.bg
Има ускорение на инфлационния темп спрямо септемврийското равнище от 5,4 процента, отчете днес министерството на труда на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес. От септември до октомври потребителските цени са скочили с 0,9 на сто. Това е най-голямото месечно увеличение от юни, информира economynews.bg.
Инфлацията подкопава силното нарастване на заплатите на американските служители през последните месеци, създавайки „политическо главоболие“ за администрацията на президента Джо Байдън и демократите в Конгреса и засилвайки натиска върху Федералния резерв, в момент когато се обмисля с какъв темп да бъдат оттеглени стимулите за икономиката, отбелязва АП.

Инфлацията в САЩ удари 31-годишен връх. Но един индикатор сочи, че най-лошото е зад гърба ни - Money.bg

Така наречената основна инфлация, без отчитане на силно променливите цени на храните и енергията, е 0,6 на сто на месечна основа и 4,6 процента на годишна.
Електроенергията в САЩ е поскъпнала с 4,8 процента от септември до октомври. Цените на бензина, природния газ и нафтата за отопление са се повишили по същата причина, поради която и много други стоки поскъпнаха: търсенето се засили рязко, тъй като американците шофират и летят повече, но предлагането изостава.
Икономистите все още очакват инфлацията да се забави, след като проблемите с веригите за доставка бъдат решени и американците възстановят до голяма степен потреблението си на равнищата отпреди пандемията.
По-рано днес годишната инфлация в Германия за октомври бе потвърдена на равнище 4,5 процента – най-високо от 1993 година, в резултат на силния скок на цените на енергията, недостига на компоненти за производството и ефекта от отпадането на по-ниския ДДС.

            financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *