САЩ: Швейцария и Виетнам са валутни манипулатори

САЩ нарекоха Швейцария и Виетнам „валутни манипулатори“, обвинявайки страните в държавна намеса, за да ограничат покачването на валутите си спрямо долара. 

В него се казва, че Виетнам иска да запази ниските разходи за износа си, докато поведението на Швейцария се дължи отчасти на отговора й на финансовите сътресения от пандемията. Швейцария отхвърли етикета, като заяви, че остава „готова да се намеси по-силно“ на пазара. „Намесата на валутния пазар е необходима в паричната политика на Швейцария, за да се осигурят подходящи парични условия и следователно ценова стабилност“, добави алпийската страна. Критиките към двете страни са включени в полугодишния доклад на Министерството на финансите на САЩ, който разглежда валутните практики на основните търговски партньори на САЩ. САЩ заявиха, че 10 други страни също са оправдали наблюдението, включително Китай, Япония, Южна Корея и Германия, после добави Тайван, Тайланд и Индия към списъка за наблюдение. При оценката си Щатите разглеждат доколко една държава се намесва на валутните пазари, размера на излишъка й от търговията със САЩ, както и по-широка мярка за търговия, която включва финансови потоци.

В случая с Швейцария САЩ заявиха, че търговският им излишък с Швейцарияе нараснал през 12-те месеца до юни, отчасти поради прилив на износ на злато през първата половина на 2020 г., тъй като американските инвеститори, изплашени от пандемията, са закупили това, каето се счита за по-малко рисков актив. Усилията на Швейцария за компенсиране на скока в търсенето на швейцарския франк, считан за „валута на сигурно убежище“, също доведоха до намеса на валутните пазари в размер на 14% от икономическата продукция на страната. Интервенцията е „значително по-голяма, отколкото в предишни периоди“, добаввиха швейцарските експерти. 

ЕКСКУРЗИЯ ВЪВ ВИЕТНАМ, ЛАОС И КАМБОДЖА - ЦЯЛ ИНДОКИТАЙШвейцарците твърдят, че внезапният скок в стойността на франка би навредил на икономиката на страната, изразявайки ангажираност към техните практики, които включват закупуване на големи количества американски акции.  САЩ обаче заявиха, че Швейцария трябва да използва „по-балансиран“ микс от политики, за да постигне целите си. Позицията също така е, че Виетнам – където много фирми са се преместили, за да избегнат митата, които САЩ са поставили върху китайски стоки през 2018 и 2019 г. – е засилил своята намеса на валутните пазари през 12-те месеца до юни 2020 г. В него се казва, че служителите искат да ограничат поскъпването на донга, тъй като търговията му със САЩ се увеличава, като по този начин „печели нелоялно конкурентно предимство в международната търговия“. Виетнам не коментира.

В изявление министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че САЩ ще подтикнат Виетнам и Швейцария да променят практиките си, аргументирайки се, че така заплашват да отслабят американския бизнес и работници. „Министерството на финансите днес направи силна стъпка, за да осигури икономически растеж и възможности за американските работници и бизнес“, добави министърът на финансите Стивън Мнучин. „Министерството на финансите ще проследи своите констатации по отношение на Виетнам и Швейцария, за да работи за премахване на практики, които създават несправедливи предимства за чуждестранните конкуренти.“

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *