САЩ шпионират България

България е сред страните, които са цел на американската Агенция за национална сигурност.

Това става ясно от публикуван доклад на държавниядепартамент, който цели да осигури известна прозрачност за електронния шпионаж на САЩ след разкритията на Едуард Сноудън.

Докладът е дело на служителите на Джеймс Клапър, директор на националното разузнаване, координиращ дейността на 16-те американски разузнавателни служби. Подробности от него бяха публикувани във Washington Post.

Според документа през 2013 г. специалният съд по надзора върху чуждите разузнавания е издал по искане на тайните служби в САЩ близо 2000 заповеди за наблюдение на различни цели.

В доклада не се уточнява какво означава „цел”, което означава, че това може да бъде отделен човек, група лица, организация и дори цяла държава.

Не се и посочва конкретно колко души са били следени през 2013 г. от електронния шпионаж на САЩ.

Програмата за електронния шпионаж е била класифицирана от министъра на правосъдието и е можела да бъде разсекретена след 15 юли 2035 г.

Разкритията за глобалния електронен шпионаж на САЩ бяха направени миналата година от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън. В момента той е в Русия със статута на временно пребиваващ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *