САЩ ще напечата още 267 млрд. долара

След вчерашното заседание на борда на директорите на Федералния резерв на САЩ и пресконференцията с председателя Бен Бернанке, инвеститорите научиха, че прогнозата на централната банка за растеж на Брутния вътрешен продукт в края на 2012 година се коригира от 2.9% на 2.4%. По-ниски са очакванията и за растежа през 2013 и 2014 година.
Това със сигурност е неприятна новина за президента Барак Обама, който е в кампания за спечелване на нов мандат в Белия дом.
Федералният резерв удължава и последната си програма по количествено улеснение Туист. Това означава, че ще продължи изкупуването на дългосрочни ценни книжа, в замяна на краткосрочни, с което се влияе върху лихвите по финансовите продукти в САЩ. Това ги притиска и създава условия за бизнесите да инвестират и да наемат нови служители.
Общият ресурс на поредната вълна от изкупуване на активи от централната банка се увеличава с $ 267 млрд. до края на годината. Това е под очакваните от анализаторите $ 600 млрд. До тук ФЕД изкупи активи за $ 2.3 трлн.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *