САЩ ще останат ангажирани с МВФ при Тръмп

САЩ ще останат напълно ангажирани с МВФ и с другите международни институции и фондът вече очаква първите делови контакти с администрацията на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Два дни след като Тръмп спечели изборите въз основа на кампания, която много често носеше белезите на от антитърговски послания, говорителят на МВФ Джери Райс заяви, че е твърде рано да се каже дали неговите търговски и международни икономически политики биха били вредни за растежа на световната икономика. Твърде рано е да се спекулира с подобно нещо, посочи Райс на редовна пресконференция, съобщава Ройтерс. Ние трябва да изчакаме и да видим какви в действителност ще бъдат политиките, провеждани от новата американска администрация и тогава ще направим своите оценки, допълни той.

В активната си фаза от камранията Тръмп разпалено атакуваше статуквото в стопанския живот на Щатите. Той обеща тогава да върне работните места в производството обратно в САЩ, като „скъса“ някои търговски споразумения и пресече нечестната конкуренция от страна на Китай и други търговски партньори, налагайки наказателни тарифи. Но по-късно той все пак смекчи тона в посланието си: „Търговията носи големи облаги и аз подкрепям търговията. Изолацията не е опция, само големите и добре изработени търговски сделка са опция“. Анализ на данъчните политики, предлагани от него, водят до заключенията, че с исканите данъчни предложения биха се добавили над 9.5 трлн. долара към дефицита в рамките на десетилетие. Атрактивна за следностатистическия американец е идеята за една на пръв поглед потенциално скъпоструваща мярка, която позволява на домакинствата, изправени пред покачващите се разходи за растящите деца – образование, облекло, обувки и т.н, напълно да приспаднат осреднените си разноски за тях, преди да платят данък върху мсичките си доходи.

Джери Райс посочи, че МВФ вярва, че търговията представлява двигател на икономическия растеж и е допринесла за измъкването на мнозина от бедност, но негативните странични ефекти от международната търговия и глобализацията, включително загубата на работни места, трябва да бъдат по-ефективно адресирани.  За тези, които се чувстват изоставени или се чувстват забравени, ние трябва да имаме повече политики, които да помагат за смекчаване на негативните последици, завърши оценката си говорителят на Международния валутен фонд.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *