Световната банка: Българската икономика се забавя

Това посочва Световната банка по повод новия си доклад „Световни икономически перспективи“, цитирана от БТА.  Институцията прогнозира икономическият растеж на България тази година да се забави до 0,6 на сто спрямо 1,7% миналата година, се посочва в доклада. Банката очаква българският брутен вътрешен продукт (БВП) през 2013 и 2014 година да нарасне съответно с 2,5% и 3,3%.
Въпреки икономическия спад в еврозоната през последното тримесечие на 2011 г., развиващите се страни от Европа и Централна Азия отчетоха още една година на силен растеж, който достигна 5,6%, главно благодарение на изнасящите петрол Русия и Казахстан, Турция, както и възстановяването в България, Румъния, Украйна и други страни, се посочва в доклада.
Заради неблагоприятните метеорологични условия в началото на 2012 г., забавянето на някои икономики, съкращаването на обема на кредитните средства от европейските банки и възобновените кризисни явления в някои развити страни от Европа се очаква растежът на БВП на региона ще се забави до 3,3% тази година преди да започне умерено възстановяване до 4,1% и 4,4% съответно през 2013 и 2014 г., отбелязва Световната банка.
В същото време нарасналата несигурност ще увеличава въздействието на съществуващите вече отрицателни фактори, свързани със съкращаването на бюджетните разходи, понижаване на обема на заемните средства в банковия сектор и ограничаването на капацитета на развиващите се страни.
Световната банка прогнозира икономическият растеж на развиващите се страни да се забави до 5,3 на сто тази година, преди да се ускори до 5,9 на сто догодина и до 6% през 2014 г.
Растежът в развитите страни също няма да бъде голям – 1,4%, 1,9% и 2,3% съответно през 2012, 2013 и 2014 г.
Този базов сценарий остава най-вероятен. При рязко влошаване на ситуацията в Европа всички развиващи се региони ще усетят последиците. Особено уязвими са развиващите се страни от Европа и Централна Азия, тъй като имат тесни търговски и финансови връзки с развитите европейски страни, допълва Световната банка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *